Фото: Pixabay

Світові ціни на продовольство продовжують знижуватись: у чому причина

У лютому 2024 року світові ціни на продовольчі продукти знизилися на 0,7%. За рік продовольство здешевшало на 10,5%.

Про це повідомляє продовольча агенція ООН.

Індекс цін на зернові FAO (з англійської перекладається, як Організація з питань продовольства) у лютому знизився на 5,0%. Ціни на 22,4% нижчі від значення лютого 2023 року. На кукурудзу експортні ціни впали найбільше, оскільки на ринок чинили тиск очікування великих врожаїв в Аргентині та Бразилії, а також конкурентоспроможні ціни, які пропонує Україна, яка прагне скористатися безперебійною роботою морського торговельного маршруту.

На пшеницю знизились світові ціни через високі темпи експорту з Російської Федерації, що чинило знижувальний тиск на ціни з інших країн, зокрема з Європейського Союзу.

Щодо молочних продуктів, то індекс цін FAO у лютому впав 1,1%, але був на 13,4% нижчим за своє значення у відповідному місяці минулого року. У лютому світові ціни на вершкове масло виросли найбільше/

На м'ясні продукти індекс цін FAO у лютому зріс на 1,8%, що на 0,8% нижче за відповідне значення річної давності. Міжнародні котирування цін на м'ясо птиці зросли найбільше, за ним слідує яловичина.

Побоювання з приводу перспектив майбутнього сезону в Бразилії після тривалого періоду опадів нижче за середній продовжували підтримувати світові ціни на цукор, посилюючи сезонний підвищувальний тиск.

Індекс цін на цукор FAO в лютому зріс на 3,2% і на 12,5% вище за значення річної давності. Крім того, зростанню цін сприяли прогнози, що вказують на ймовірне зниження виробництва в Таїланді та Індії, двох провідних країнах-експортерах.

Що стосується цін в Україні, то зниження інфляції в нашій країні у січні 2024 року до 4,7% зумовило більшу пропозицію окремих продуктів харчування та ефекти від значних урожаїв 2023 року.

Проте, варто зазначити, що водночас сприятливі ефекти тимчасових факторів зниження інфляційного тиску поступово вичерпуватимуться, а тиск з боку зростання заробітних плат підживлюватиме зростання цін.

Нагадаємо, за даними Нацбанку, у 2023 році споживча інфляція в Україні в річному вимірі впала до 5,1%. Це найнижчий показник з грудня 2020 року, коли він становив 5,0%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.03.2024 16:35