Фото: ІРНА

"Талібан" розпочав бойові дії проти Ірану, є загиблі

У суботу, 27 травня, бойовики "Талібану" атакували прикордонний пост Ірану. Військові та бронетехніка впритул підійшли до іранської бази.

Зіткнення сталося після того, як президент Ірану Ібрагім Райсі попередив талібів, аби вони не порушували права на воду у річці Гільменд. Крім того, в МЗС Ірану заявили, що їхня країна не визнає талібів. 

Водночас у міністерстві національної оборони Афганістану звинуватили іранських військових у відкритті вогню. А один із ватажків талібів навіть пригрозив завоювати Іран, якщо старійшини дозволять оголосити джихад.

"Ми будемо боротися з корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж під час війни проти Америки", — заявив він.

Водночас в Ірані звинуватили у розв’язанні конфлікту афганську сторону. Як кажуть іранські військові, "Талібан" розпочав свій напад із порушенням "міжнародного права та принципів добросусідства" та зустрів рішучу протидію з боку прикордонників Ірану. Попередньо відомо про двох загиблих іранських прикордонників.

"Сьогодні у першій половині дня сталося зіткнення прикордонників Забульського прикордонного полку з невідомими озброєними людьми, які планували проникнути на територію Ісламської Республіки Іран, у нульовій точці кордону, що призвело до перестрілки та збройного конфлікту", — було сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Іран заперечив постачання Російській Федерації ударних дронів Shahed. Мовляв, Тегеран вважає звинувачення безпідставними.

За даними CNN, Росія використовує води Каспію, аби отримувати зброю з Ірану. Країни Заходу не можуть перешкодити цьому. Експерти вважають, що цей маршрут використовується для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які РФ закуповує для війни в Україні. Дані про рух суден засвідчують, що вантажні кораблі на Каспії все частіше вимикають транспондери (автоматичну ідентифікаційну систему, яку заведено тримати ввімкненою), а це дає підстави припускати, що вони мають причини для такої таємності. Аналітики вважають, що у західних союзників України мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

Також відомо, що Іран є одним з головних спонсорів російської терористичної війни проти мирних українців. Москва щодня обстрілює дронами та іншою зброєю іранського виробництва українські міста, вбиваючи людей та руйнуючи інфраструктуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2023 10:10