Фото: apostrophe.ua

Захід не може завадити: CNN пояснив, як Іран постачає зброю Росії

Росія використовує води Каспію, аби отримувати зброю з Ірану. Країни Заходу не можуть перешкодити цьому.

Про це повідомляє CNN.

У виданні зазначили, що через Каспійське море з Тегерана до Москви йде все більше можливих вантажів зі зброєю. Експерти вважають, що цей маршрут використовується для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які РФ закуповує для війни в Україні. Дані про рух суден засвідчують, що вантажні кораблі на Каспії все частіше вимикають транспондери (автоматичну ідентифікаційну систему, яку заведено тримати ввімкненою), а це дає підстави припускати, що вони мають причини для такої таємності.

Крім того, за даними Lloyd’s List Intelligence, з вересня минулого року у Каспійському морі суттєво зросла кількість суден, які приховують дані про свій рух. Переважно це кораблі під російськими та іранськими прапорами, серед яких чимало суден, які за своїми технічними характеристиками придатні для перевезення вантажів військового призначення. Це сталося незабаром після того, як уряди США та України заявили, що Москва придбала безпілотники в Тегерана минулого літа.

Аналітики вважають, що у західних союзників України мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

"Немає ризику для іранського експорту в Каспійському морі через країни, що межують — у них немає можливості або мотиву перешкоджати такому обміну",  зазначив аналітик EOS Risk Group Мартін. Келлі.

Нагадаємо, Іран активно випробовує новий дрон-камікадзе Me’raj-532. Цей БпЛА здатен досягати цілі на відстані у 450 км.

Водночас російські кораблі переправляють велику кількість іранських артилерійських снарядів та інших боєприпасів через Каспійське море. Іранським озброєнням поповнюють війська РФ, які воюють в Україні. Згідно з офіційними даними та документами, за останні шість місяців вантажні кораблі перевезли понад 300 000 артилерійських снарядів і мільйон боєприпасів з Ірану в Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.05.2023 15:08