Термін вагітності навчилися визначати по аналізу крові

08 ЧЕРВНЯ 2018 13:38

Американські і данські медики розробили неінвазивний і дешевий метод визначення терміну вагітності, точність якого можна порівняти з ультразвуковим дослідженням, йдеться в статті, опублікованій в Science  

Його визначають за вмістом в крові позаклітинної РНК, специфічною для плаценти. Також в пілотному дослідженні вченим вдалося за 75-відсотковою точністю визначити, чи відбудуться передчасні пологи.  

Зараз термін вагітності найчастіше оцінюється за допомогою ультразвукового дослідження, яке може бути досить дорогим, або за часом останньої менструації, оцінка якого може бути неточною.   

До того ж ці методи не дозволяють спрогнозувати передчасні пологи. Навчитися їх передбачати не завадило б, так як близько 15 мільйонів дітей по всьому світу народжуються передчасно, а в США це найчастіша причина смерті новонароджених.   

Тому американські і датські медики під керівництвом Стівена Куейка (Stephen QUAKE) зі Стенфордського університету запропонували новий неінвазивний і дешевий метод - аналіз крові на вміст позаклітинних РНК плода, плаценти і імунної системи матері. З його допомогою якого можна визначити не тільки термін вагітності, але і з досить високою точністю передбачити передчасні пологи.  

Позаклітинні ДНК і РНК потрапляють в кров в результаті некрозу або програмованої смерті клітин різних тканин. Тому аналізуючи їх склад, можна визначити стан того чи іншого органу.   

Позаклітинна ДНК використовувалася для діагностики реакції відторгнення трансплантованого органу, визначення послідовності генома плоду, як біомаркери для діагностики ракових пухлин і оцінки ефективності лікування раку.   

Позаклітинна РНК, на відміну від ДНК, дозволяє визначити не тільки послідовність генома, а й відстежити експресію генів, і, отже, стан органу в динаміці. Тому дослідники намагаються пристосувати позаклітинне РНК в якості біомаркери для визначення деяких видів раку.  

У своїй попередній роботі автори показали, що зі зміни концентрації позаклітинної РНК в крові можна відстежити довготривалі зміни в стані матері і плоду. У новій роботі автори розробили методику визначення терміну вагітності за концентрацією позаклітинних РНК.  

Для пілотного дослідження вони запросили 31 датчанку, які здавали кров щотижня, а вчені відстежували динаміку. Всі жінки народили в строк, а вчені використовували зразки крові 21 з цих жінок, щоб побудувати статистичну модель, а 10 - щоб перевірити результати.   

У результаті вченим вдалося визначити дев'ять позаклітинних РНК, що відповідають генам, специфічним для плаценти.   

За зміною їх концентрації вченим вдалося визначити термін вагітності з 45-процентною точністю, яка порівнянна з точністю ультразвукового дослідження (48 відсотків).  

Також вчені провели пілотне дослідження двох когорт жінок, у яких був підвищений ризик передчасних пологів. Одна з них складалася з 23 осіб, у яких вже траплялися передчасні пологи, у інших 15 жінок були передчасні сутички.   

Учасниці дослідження здавали кров один раз, у другому або третьому триместрі вагітності. У разом 13 з них народили передчасно, а решта 25 - в термін. А вчені виявили, що концентрація семи позаклітинних РНК, що відповідають генам, специфічним для плаценти, може допомогти визначити чи народить жінка передчасно або у термін з 75-процентною точністю.  

Раніше медики описали рідкісний (але не унікальний) випадок, коли жінка «народила» здорову дитину після смерті. Лікарям вдалося підтримувати життєзабезпечення після смерті мозку вагітної жінки і врятувати дитину.

 

Суспільство, 08.06.2018 13:38