Фото: istockphoto.com

The Financial Times: Переговори про вступ України до ЄС по суті розпочнуться у 2025 році

Переговори про вступ України до Європейського Союзу по суті розпочнуться у 2025 році. До цього часу Київ повинен визначитись зі своїми політичними пріоритетами.

Про це повідомляє The Financial Times.

Видання нагадує, що Україна розпочинає переговори про вступ до ЄС 25 червня, більш ніж через десять років після того, як прозахідні демонстрації в Києві закликали країну приєднатися до блоку, попри російські погрози й наступні вторгнення.

Міністри ЄС зустрінуться з українськими чиновниками в Люксембурзі, щоб офіційно розпочати процес, який, як очікується, займе роки, але знаменує собою надзвичайно символічний момент для країни, яка бореться з повномасштабним вторгненням Росії, яке триває вже третій рік.

"Ми подолали бар'єр від обіцянок до виконання", — заявила Financial Times Ольга Стефанішина, віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

"Це рішення ґрунтується на особистих заслугах", — сказала вона, зазначивши, що Україна виконала всі критерії для початку переговорів.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок також підкреслила "важливий сигнал", який є цим кроком. "[Президент Росії Володимир] Путін хотів анексувати Україну. Натомість [країна] тепер ближче до ЄС, ніж будь-коли раніше", — сказала вона.

Як зазначає FT, Євросоюз також розпочне переговори із сусідньою Молдовою, колишньою радянською республікою, яка подала заявку на членство в ЄС через кілька тижнів після вторгнення Росії до України у 2022 році. На зустрічах Євросоюз надасть обом країнам "переговорну структуру" реформ та законодавства, яке їм необхідно ухвалити, перш ніж вони будуть визнані готовими до приєднання.

Початок переговорів про вступ присвячений до того моменту, коли Угорщина, найпроросійськіший член ЄС, візьме на себе обов'язки голови блоку 1 липня. Ця шестимісячна роль дозволяє цій країні визначати політичні пріоритети.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відклав кілька рішень, пов'язаних з Україною, зокрема про початок переговорів про членство, хоча зрештою поступився, заявивши, що Будапешт матиме набагато більше можливостей накласти вето на цей процес у майбутньому. Чиновники ЄС очікують, що предметні переговори розпочнуться під головуванням Польщі у блоці, яке розпочнеться 1 січня.

Ольга Стефанішина заявила, що "починаючи з 2025 року ми добиватимемося дуже динамічного процесу вступу". Водночас початок переговорів означає монументальний крок для України. Вона також підкреслила, що приблизно 90 відсотків українців, за опитуваннями, бачать своє майбутнє в Євросоюзі.

Нагадаємо, 5 червня видання Euractiv повідомило, що дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили за пришвидшення процесу вступу України та Молдови до ЄС та закликали формально розпочати переговори про членство до кінця червня. Документ підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

Раніше очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що переговори щодо вступу України до ЄС стартують наприкінці червня цього року. Крім того, посадовиця зауважила, що реформи, які проводить Україна, є основою для того, щоб зробити Україну "привабливим майданчиком для інвестицій, для бізнесу", так само як і приводить її ще ближче до Європейського Союзу.

Своєю чергою речниця Єврокомісії Ана Пісонеро на брифінгу у Брюсселі заявила, що Україна та Молдова здійснили всі необхідні кроки та виконали усі умови для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.06.2024 16:02