Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

The Times — про план Зеленського: Це не стільки перемога, скільки план виживання

Візит українського лідера Володимира Зеленського до США є не лише "можливістю попрощатися" з президентом країни Джо Байденом, який залишає посаду, а й "дипломатією на краю прірви" та останньою надією на те, що американці дозволять використовувати західні ракети для ударів вглиб Російської Федерації та примусити її таким чином шляхом переговорів до миру.

Про це йдеться у статті The Times.

Видання зазначає, що попри те, що Джо Байден все ще вважає, що Україна — це "справа, за яку варто боротися", якщо Дональд Трамп переможе Камалу Гарріс у боротьбі за президентське крісло у листопаді, він може припинити допомагати Києву. За ймовірного президентства Гарріс ця перспектива хоч і буде менш очевидною, але нинішня віце-президентка з обережністю ставиться до всього, що може бути розцінено як "різка ескалація у війні".

Як зазначає The Times, у Байдена є "вікно можливостей" до президентської інавгурації в січні, яке, за умови розумного використання, може змусити главу Кремля Володимира Путіна сісти за стіл переговорів.

Зокрема, Білий дім може дозволити Україні використовувати британські крилаті ракети Storm Shadow для глибоких ударів по Росії, які здатні серйозно підірвати військову машину країни-агресора.

"Цінність дозволу на такі місії очевидна. Україна вже використовує те, що є в її розпорядженні, для завдання ударів по складах боєприпасів на російській території. Три нещодавні удари знищили тисячі тонн боєприпасів, в тому числі потяг з Північної Кореї, набитий снарядами", — наголошують у статті.

The Times підкреслює, що хоча такі удари самі по собі не є вирішальними, але вони перешкоджають операціям РФ і підвищують "ціну продовження війни" для Путіна. Водночас несподіваний початок операції України в Курській області також має на меті покращити переговорні позиції Києва.

Проте така "агресивна політика", за даними видання, має бути розтлумачена Байдену. Київ повинен донести президенту США, що не намагається втягнути американців у "нескінченну війну", а навпаки прагне змусити Володимира Путіна "схаменутися".

Союзники України попросили Зеленського представити план перемоги, щоб виправдати продовження допомоги. Український президент має представити його Джо Байдену в четвер, 26 вересня.

Цей план, за даними The Times, не передбачає негайного членства України в НАТО, а лише гарантії безпеки для запобігання новому вторгненню РФ. Документ також передбачає, що Україна утримуватиме свої завоювання в Курській області доти, доки ворожі війська залишатимуться на українській землі, а також надання сучаснішого озброєння і виділення грошей для відновлення зруйнованої інфраструктури та оздоровлення пошкодженої української економіки.

"Це не стільки перемога, скільки план виживання — пан Зеленський став реалістом. Невідомо, наскільки Путін може поступитися, але ясно, що Україна повинна продовжувати боротися. Якщо ні, то Захід теж буде в програші", — резюмували у статті.

Раніше The Times оприлюднили чотири пункти плану перемоги президента України Володимира Зеленського. Він передбачає отримання гарантій безпеки, сучасної зброї та фінансової допомоги для нашої країни.

Також з'явилась інформація, що продовження операції української армії в Курській області та отримання сучасних озброєнь від країн Заходу є частиною плану перемоги президента Володимира Зеленського, з яким він ознайомить лідера США Джо Байдена.

Цікаво, що прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков 23 вересня заявив, що російське керівництво вивчить план перемоги України, коли відповідна інформація з'явиться на офіційних джерелах. Наразі у мережі публікують масу неправдивих повідомлень.

Водночас, як переконують аналітики американського Інституту вивчення війни, Кремль продовжує публічно сигналізувати про свою незацікавленість у будь-якому мирному врегулюванні, окрім повної капітуляції українського уряду та знищення Української держави.

Нагадаємо, лідер України Володимир Зеленський переконаний, що війна з Російською Федерацією "ближча до завершення", ніж багато хто вважає. Президент закликав союзників зміцнити українське військо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.09.2024 10:21