Фото: UATV

Транзит української агропродукції через Румунію: Київ і Бухарест ухвалили нові домовленості

Румунія погодилася на збільшення транзиту української агропродукції своєю територією. Для цього буде запущено пілотний проект спільного прикордонного митного контролю.

Про це йшлося на зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та його румунського колеги Марчела Чолаку, передає "УНІАН".

"Активно розвиваємо дунайський портовий кластер. Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ. Щойно підписані спільні заяви. Ми домовилися підвищувати транзитний потенціал для експорту української аграрної продукції шляхом повноцінного використання шляхів солідарності ЄС", — заявив Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра України, за підсумками спільного засідання урядів нашої держави та Румунії 18 жовтня в Києві було укладено сім документів, зокрема меморандум щодо посилення співпраці із забезпечення надійного транзиту продукції українського виробництва.

Також очільник українського уряду зазначив, що сторони погодилися розпочати реалізацію пілотного проекту спільного прикордонного митного контролю на пунктах пропуску через спільний кордон.

Крім цього, Україна та Румунія уклали міжурядову угоду про будівництво автодорожнього прикордонного мосту через ріку Тиса між населеними пунктами Біла Церква та Сігету Мармацієй, де має відкритися один із нових пунктів пропуску.

Нагадаємо, 10 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про швидкий запуск нового маршруту для експорту агропромислової продукції з нашої країни "Шляхами солідарності". Це відбуватиметься через території Молдови та Румунії. Він наголосив, що цей проект сприятливо вплине на розвиток бізнесу всіх країн-учасниць.

Додамо, після виходу із "зернової угоди" Росія 17 разів атакувала порти України. Однак це не завадило нашій державі налагодити роботу тимчасових коридорів у портах, з яких вийшло вже 21 судно. Під завантаження у порти зайшли 25 суден.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2023 18:35