Третина не мали бойовогу досвіду: Кулеба розповів, як група з 31 бійця звільняла Роботине

Населений пункт Роботине у Запорізькій області звільнили 31 боєць, третина з який не мала бойового досвіду. Вони 18 годин повзли мінними полями.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на конференції послів Франції.

Міністр розповів, що кілька місяців один український підрозділ вів безперервні штурми на цій ділянці фронту, через виснаження і втрати в якийсь момент він втратив здатність продовжувати наступ. І тоді були ухвалені "радикальні рішення" — в підрозділі змінили керівництво. Новий керівник наказав зібрати мотивованих та готових виконувати бойові завдання бійців. Так і була створена зведена група з 31 бійця, третина з яких не мали бойового досвіду, але всі вони мали знання і волю до перемоги.

"За 18 годин вони проповзали буквально на животах кілометри мінних полів, де на кожний квадратний метр росіяни поставили по шість мін. Нарешті, підрозділ дістався смуги дерев, якою розділяють фермерські поля. Всі в Україні знають це слово — "посадка". Саме у цих непомітних на картах посадках відбуваються найбільші трагедії та героїзм війни", — розповів міністр.

Кулеба зазначив, що українські воїни вибили із "посадки" рашистів та дві доби самотужки тримали позиції, поки не надійшло підкріплення.

"Згодом ця група пройшла ще 10 кілометрів з рюкзаками по 35-40 кілограмів ваги по мінних полях. Вони встигли лише коротко перевести дихання та одразу пішли на штурм укріплених російських позицій, вибили ворога звідти та протрималися до підходу основних сил", — наголосив міністр.

Загалом, за 40 днів цей підрозділ провів шість штурмів та дві розвідки. Група з 31 людини виконала роботу цілого батальйону, який мав би складатися десь з 400 людей. Втрати склали сім поранених, з яких лише один тяжкий, який наступив на міну.

"Фактично, робота цієї групи зробила можливим наступ цілої бригади на Роботине та його звільнення після тижнів штурмів. Після закріплення на його флангах ми відкриваємо шлях на Токмак і, зрештою, Мелітополь та кордон з Кримом", — резюмував Кулеба.

Нагадаємо, раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що українські військовослужбовці звільнили Роботине у Запорізькій області та продовжують просуватися далі. Посадовиця наголосила, що українські війська рухаються південно-східніше від Роботиного. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 13:59