Фото: Facebook Вікторії Рощиної

Тримали в одному з найжорстокіших ізоляторів РФ: з'явились нові подробиці смерті журналістки Рощиної

Українську журналістку Вікторію Рощину, смерть якої нещодавно була підтверджена, окупанти утримували у СІЗО №2 міста Таганрог Ростовської області Російської Федерації. Цей ізолятор відомий найжорстокішими тортурами.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко.

За її словами, Рощину утримували у мінімум двох місцях: виправній колонії №77 у Бердянську та СІЗО №2 міста Таганрог Ростовської області. Обидва місця з перших місяців повномасштабного вторгнення росіяни використовують для утримання як українських військових, так і цивільних, зокрема, жінок.

Катриченко повідомила, що Таганрог як і Бердянськ відомий як одне з найбільш для українців жорстоких місць утримання на території РФ. Його називають пеклом на землі. Там, за словами директорки ГО, відбуваються катування ув'язнених електричним струмом. 

"Зокрема, у Таганрозі тримають азовців з Азовсталі. Звільнені розповідають про страшні тортури. Там усі, з кого хочуть зробити злочинців, зізнаються у злочинах — оговорюють себе. Потім їх переводять у Ростов та судять", — йдеться у повідомленні Катриченко.

Вона зазначила, що Вікторію Рощину утримували у Таганрозі принаймні з травня до вересня 2024 року у камері-одиночці. Напередодні обміну 13 вересня 2024 року журналістку та ще мінімум одну жінку з Мелітополя вивезли з Таганрогу, але невідомо куди.

Тетяна Катриченко, посилаючись на інформацію російської сторони, заявила, що Вікторія Рощина померла 19 вересня 2024 року. Проте причини та обставини невідомі.

Також, як зауважила керівниця "Медійної ініціативи за права людини", невідомо: 

  • чи перевозили її з Таганрогу до Москви, у Лефортово (це б свідчило про початок кримінальної справи та майбутній процес); 
  • чи її перевозили для обміну (у два крайніх обміни вона не потрапила); 
  • чи могла смерть настати внаслідок тортур або інших знущань (раніше йшлося, що Вікторія оголошувала голодування, що дуже сумнівно і виглядає як спроба зняти з РФ відповідальність); 
  • коли тіло можуть повернути в Україну (В. Кох, який підписав повідомлення від МО РФ, зазначив: тіло повернуть "українській стороні в рамках обміну тілами затриманих осіб").

"Але точно впевнені: російський полон вбиває. Ані журналістська діяльність, ані підтвердження затримання, ані щось інше не може врятувати", — додала Тетяна Катриченко.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора докваліфікував кримінальне провадження щодо зникнення української журналістки Вікторії Рощиної у Росії. Наразі відкрито провадження за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2024 16:35