Фото: Facebook Вікторії Рощиної

Офіс генпрокурора відкрив провадження через смерть журналістки Рощиної у Росії

Офіс генерального прокурора докваліфікував кримінальне провадження щодо зникнення української журналістки Вікторії Рощиної у Росії. Наразі відкрито провадження за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством.

Про це повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

У ОГП зауважили, що 10 жовтня у медіа була оприлюднена інформація про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка незаконно утримувалася країною-агресоркою.

У звʼязку із цим, кримінальне провадження, розпочате за фактом її зникнення за ч. 1. ст. 438 КК України докваліфіковано частиною 2 ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. 

Що відомо про Вікторію Рощину

Журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований Схід України за три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, 10 жовтня 2024 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у нього є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної. Вона була незаконно позбавлена свободи Росією з серпня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.10.2024 13:17