На фото: Андрій Пишний. Джерело: fakty.com

Що буде з цінами на продукти у 2024 році: відповідь голови НБУ

Національний банк України очікує, що наступного року інфляція буде дещо вищою, ніж у 2023 році. У зв'язку з цим споживчі ціни на продукти зростуть приблизно на 5%. 

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу.

За його словами, інфляція в листопаді знизилася до 5,1%. Регулятор очікує збереження такої тенденції й надалі. Проте наступного року цей показник буде дещо вищим

"Сповільненню інфляції сприяло як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні", — пояснив голова НБУ.

Пишний зазначив, що пришвидшення зростання цін у 2024 році зумовлюватиметься також низькою цьогорічною базою порівняння для вартості продовольчих товарів, збереженням тиску на витрати бізнесу через безпекові ризики, збільшенням зарплат та прискоренням зростання адміністративно-регульованих цін.

"Високий рівень невизначеності щодо тривалості та інтенсивності повномасштабної війни зберігається. Як і раніше, НБУ припускає, що відчутне зниження безпекових ризиків відбудеться не раніше 2025 року. У разі тривалішого періоду активних бойових дій очікуються додаткові втрати економіки та суттєвіший інфляційний тиск", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що наступного року в Україні інфляція очікується на рівні 9,7%. Тобто зростання цін в Україні продовжуватиметься, проте його темпи значно знизяться порівняно, наприклад, з 2022-го, коли річна інфляція сягала 26,6%. Також очікується зниження офіційного рівня безробіття із майже 19% до 13,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.12.2023 15:35