Фото: Олексій Неїжпапа. Джерело: "Думська"

Що допоможе Україні домінувати у повітрі над Чорним морем: відповідь ВМС

Американські винищувачі F-16 можуть відкинути російські літаки з повітряного простору Північно-західної частини акваторії Чорного моря. Україна хотіла б розширити свій судноплавний коридор.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

"F-16 з відповідним озброєнням зможуть відкидати російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, зокрема коридор для цивільних суден, буде майже на 100% захищений", — наголосив він.

Командувач ВМС зазначив, що Україна хотіла б користуватись портами Миколаєва та Херсона. Та поки що це складно через окупацію Кінбурнської коси. За словами Неїжпапи, наявність на озброєні F-16, стане поштовхом, який дозволить кинути виклик "повному домінуванню" РФ у повітряному просторі Чорного моря.

"В деяких районах для захисту від мін цивільні судна супроводжуються патрульними катерами, а протиповітряна оборона забезпечує прикриття як портів, так і морських коридорів", — додав він.

У виданні наголошують, що обсяги вантажоперевезень морським коридором стабілізувалися за останні шість місяців: Україна щоденно здійснює два конвої суден. Водночас у 2023 році щоденно курсував лише один конвой суден.

Нагадаємо, 2 липня міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомляла, що найближчим часом до України доставлять 24 нідерландських винищувачі F-16. У країні видали відповідний дозвіл на експорт літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2024 14:45