Фото: Netherlands at NATO / Twitter

До України незабаром буде поставлено 24 винищувачі F-16, — міноборони Нідерландів

Вже найближчим часом до України доставлять 24 нідерландських винищувачі F-16. У країні видали відповідний дозвіл на експорт літаків.

Про це у своєму листі міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила Палату представників в останній його робочий день, пише "Укрінформ".

У листі йдеться про те, що 22 грудня 2023 року та 5 лютого 2024 року Палату було поінформовано про розвиток подій щодо підготовки та доставлення в Україну 24 голландських F-16. 

"На додаток до попередньої інформації щодо постачань товарів військового призначення в Україну від 13 червня, я також від імені міністра закордонних справ та міністра зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва повідомляю, що незабаром відбудеться постачання перших літаків. Інформуємо Палату, що необхідний дозвіл на експорт військової техніки в Україну видано", — повідомила Палату представників Кайса Оллонґрен.

У листі прописано, що винищувачі F-16 будуть доставлені "незабаром", але точна дата постачання літаків не вказується. Палату представників проінформують про це конфіденційно.

Раніше радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявляв, що американські винищувачі F-16, які Вашингтон передасть Києву, будуть базуватись на українській території. Водночас Україна може збивати російські літаки американською зброєю над територією Росії.

За даними The Times, Сполучені Штати Америки "навмисно затягують" навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Через це до кінця цього року не вдасться підготувати достатню кількість військових.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив після зустрічі з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на полях Глобального саміту миру у Швейцарії, що винищувачі F-16 від Данії надійдуть в Україну вже найближчим часом. На той час відбувалася фінальна стадія підготовки до передачі данських літаків для потреб Збройних сил України.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що процес підготовки українських пілотів F-16 містить в собі три етапи. Йдеться про наземну підготовку, навчання на легкомоторних літаках та тренування на винищувачах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.07.2024 08:09