Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

Що найбільше подорожчало і здешевшало у січні: нардеп пояснив, з чим це пов’язано

У січні найбільше подорожчали овочі, подешевшали — автогаз і яйця. За помірної січневої інфляції (0,4% до грудня 2023 року) зміна цін на окремі споживчі товари та послуги була помітнішою.

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев.

"За даними Держслужби статистики, який моніторить середні ціни на кошик із 54 споживчих товарів і послуг, у січні найбільше подорожчали овочі борщового набору", — зазначив він.

За його словами, якщо морква, цибуля, капуста зросли в ціні в січні, але загалом подешевшали минулого року, то подорожчання картоплі, на жаль, тренд, який триває. Зокрема, в січні ціна на картоплю зросла на 42% до 21,5 гривні за кілограм.

"Причини: скорочення пропозиції, низька якість посадкового матеріалу та врожаю, недостатність потужностей для зберігання. На цьому тлі спостерігається нарощування імпортних постачань. Із цікавості продивився митну статистику за січень, основні постачальники: Латвія, Литва, Молдова, Польща, Нідерланди", — пояснив голова фінансового комітету українського парламенту.

Він додав, що найбільше подешевшав у січні автогаз — на 14,5% або на 4,84 гривні на літрі, дешевшали також бензин і дизельне пальне. Тут, на його думку, причини теж об’єктивні: ціни на АЗС залежать від світових цін на нафту, а у випадку зі скрапленим газом додались інші ринкові фактори — з одного боку, налагодження постачань через західний кордон, а з іншого – падіння попиту через стрімке подорожчання у листопаді минулого року.

"Залежно від імпорту та дій сусідніх країн Євросоюзу, ситуація на паливному ринку є мінливою. У лютому (як це видно за цим тижнем) ціни на бензин і дизпаливо розпочали дещо зростати. Зниження цін на автогаз триває, але його темпи сповільнилися", — підсумував Данило Гетманцев.

Інфографіка: Telegram-канал Данила Гетманцева

Інфографіка: Telegram-канал Данила Гетманцева

Нагадаємо, на початку тижня аналітики проекту EastFruit зазначали, що на ринку моркви в Україні спостерігається знижувальний ціновий тренд. Зараз фермери готові відвантажувати моркву по 8-12 гривень за кілограм, тоді як ще декілька тижнів тому в середньому вартість на 17% була дорожчою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.02.2024 13:21