Фото: УНІАН

В Україні прогнозують ріст цін на пальне: коли і на скільки

В Україні найближчим часом пальне може подорожчати на дві гривні за літр. Зростання вартості зумовлене подіями, що розгортаються у Червону морі та підвищенням закупівельних цін.

Такий прогноз в ефірі всеукраїнського телемарафону "Єдині новини" зробив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

"Ми бачимо, що кілька тижнів мережі економ-сегменту підвищують ціни. Кожен день ціна повзе на 30-50-70 копійок вгору. Поки нема передумов говорити про трагедію, але в межах двох гривень за літр ціна може зрости протягом 2-3 тижнів", — зазначив експерт паливного ринку.

Він зауважив, що наразі ціна за барель становить 83 долари, у той час, як на початку року вона була у межах 77 доларів.

"Для нафтового ринку це досить чуттєва величина, тому ринок починає реагувати. Ми все купуємо за імпортом, по світових цінах. Відповідно, закупівельна вартість почала зростати", пояснив експерт.

Нагадаємо, в Україні можуть більш ніж утричі підвищити акциз на скраплений газ для заправки автомобілів. Це перспектива кількох місяців. За словами голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, нова ставка має бути на рівні 160-170 євро за 1000 літрів. Наразі акциз на автогаз становить 52 євро за 1000 літрів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 15.02.2024 10:32