Фото: сайт президента

Що потрібно Україні для перемоги у війні з РФ: п'ять пріоритетів Залужного

Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року спровокувало глобальну безпекову кризу. Нездатність багатосторонніх органів, таких як ООН та Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), підтримувати порядок означає, що Україна може відновити свою територіальну цілісність лише військовою силою.

Таку заяву зробив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв'ю The Economist.

Залужний наголосив, що Україна не лише зупинила вторгнення значно сильнішого ворога, а й звільнила більшу частину своєї території.

"Однак зараз війна переходить на новий етап: те, що ми, військові, називаємо "позиційною" війною, що складається зі статичних і виснажливих боїв, як у Першій світовій війні, на відміну від "маневрової" війни, заснованої на русі та швидкості. Це піде на користь Росії, оскільки дозволить їй відновити свою військову міць, що зрештою загрожуватиме Збройним силам України та самій державі", — запевнив Залужний.

За словами військового, для перемоги у війні Україні потрібно мати у розпорядженні базове озброєння, таке як ракети та снаряди, залишається необхідним. Але Збройним силам України необхідні ключові військові можливості та технології, щоб вирватися з такого роду війни. Найважливішим із них є авіація. Контроль над небом необхідний великомасштабних наземних операцій. На початку війни ми мали 120 бойових літаків. З них лише третину можна було використати.

"Дрони також мають бути частиною нашої відповіді. Україні необхідно завдати масованих ударів з використанням хибних та ударних дронів, щоб перевантажити російські системи ППО. Нам необхідно відстежувати російські дрони, використовуючи власні дрони-мисливці, оснащені мережами. Ми повинні використовувати сигнальні помилкові цілі, щоб залучити російські бомби, що планують. А нам треба засліплювати вночі тепловізійні камери російських дронів за допомогою стробоскопів", — сказав він.

Залужний заявив, що засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) є другим пріоритетом України: такі як придушення сигналів зв'язку та навігації. 

"РЕБ — це ключ до перемоги у війні дронів. За останнє десятиліття Росія модернізувала свої сили РЕБ, створивши новий рід військ та створивши 60 нових типів техніки. У цій галузі вона нас перевершує: 65% наших платформ перешкод на початок війни були зроблені за радянських часів", — зауважив головнокомандувач.

На думку Залужного, третім завданням є контрбатарейний вогонь.

"Ураження артилерії противника. У цій війні, як і в більшості минулих війн, артилерійські, ракетні та ракетні удари складає 60-80% усіх бойових завдань. Коли минулого року ми вперше отримали західні гармати, нам вдалося виявити та завдати удару по російській артилерії. Але ефективність такої зброї, як "Екскалібур", американський снаряд із GPS-наведенням, різко знизилася через удосконалення російської радіоелектронної боротьби", — сказав Залужний.

Він запевнив, що власна контрбатарейна боротьба Росії стала кращою. Багато в чому це сталося завдяки використанню баражуючих боєприпасів "Ланцет", які працюють разом з розвідувальними дронами, а також збільшенню виробництва високоточних снарядів, які можуть бути наведені наземними коригувальниками.

"На цю мить нам вдалося досягти паритету з Росією шляхом меншої кількості точнішої вогневої потужності. Але це може не продовжуватись довго. Нам необхідно створити наші місцеві поля GPS, використовуючи наземні антени, а не тільки супутники, щоб зробити наші високоточні снаряди точнішими перед російськими перешкодами. Нам необхідно ширше використовувати дрони-камікадзе для завдання ударів по російській артилерії. І нам потрібно, щоб наші партнери надіслали нам якісніше артилерійсько-розвідувальне обладнання, здатне виявити російські знаряддя", — заявив головнокомандувач.

Четвертим завданням Залужний виокремив мінно-розривну техніку

"На початку війни у нас було обмежене та застаріле обладнання для цього. Але навіть західні постачання, такі як норвезькі танки для розмінування та пристрої для розмінування з ракетними двигунами, виявилися недостатніми, враховуючи масштаби російських мінних полів, які місцями сягають 20 км. Коли ми прориваємо мінні поля, Росія швидко поповнює їх, запускаючи нові міни з відривом", — наголосив він.

П'ятим та останнім пріоритетом Залужного є нарощування українських резервів. На думку Залужного, Росія не змогла отримати вигоду зі своєї величезної переваги в живій силі, тому що Володимир Путін стурбований тим, що загальна мобілізація може спровокувати політичну кризу, а також тому, що Росія не може підготувати та екіпірувати достатню кількість людей. 

"Проте наші можливості щодо підготовки резервів на власній території також обмежені. Ми не можемо легко щадити солдатів, відправлених на фронт. До того, Росія може завдати удару по навчальних центрах. І в нашому законодавстві є прогалини, які дають змогу громадянам ухилятися від своїх обов'язків", — додав Залужний.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський звернувся до мешканців окупованих територій Криму та Севастополя. Він наголосив, що Україна нікого не залишить Російській Федерації та всіма засобами переможе у війні. Також президент зазначив, що Україна поверне свою територію та своїх громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.11.2023 20:39