Щорічно від стрілецької зброї вмирає 500 тис. чоловік, – посол Франції

20 ЧЕРВНЯ 2018 10:24

Сьогодні «чорний ринок» стрілецької зброї підживлюється потоками легких озброєнь із зон конфлікту. Про це на прес-конференції в Нью-Йорку заявили посол Франції Жан-Клод Брюне і Високий представник Генерального секретаря ООН з питань роззброєння Ісумі Накаміцу.

Жан-Клод Брюне і Ісумі Накаміцу розповіли журналістам про порядок денний третьої Конференції ООН, учасники якої оцінюють, як виконується Програма дій щодо запобігання та викорінення незаконної торгівлі стрілецькою зброєю і легкими озброєннями. Конференція стартувала в понеділок і триватиме до 29 червня.

«Про малу стрілецьку зброю рідко пишуть, ця зброя не є предметом щоденних новин. Але цією зброєю щодня вбивають людей. Щорічно жертвами стрілецької зброї стають 500 тисяч чоловік. Воно є причиною 90 відсотків усіх випадків загибелі людей в зонах конфліктів», - сказав французький посол, який є головою Конференції.

Він додав, що величезні запаси арсеналів легкої стрілецької зброї виявляються в руках терористів. Із зон конфліктів ці арсенали потрапляють на «чорні ринки» в мирних районах. На сьогоднішній день в світі налічується 900 мільйонів одиниць такої зброї. Три чверті цих запасів знаходяться в руках цивільних осіб. Багато хто користується зброєю без ліцензії.

 У 2001 році держави-члени ООН одноголосно прийняли Програму дій щодо запобігання та викорінення незаконної торгівлі стрілецькою зброєю і легкими озброєннями у всіх її аспектах та боротьби з нею. Це єдиний універсальний документ, що стосується саме цих видів озброєнь.

Світ, 20.06.2018 10:24