Туреччина не має наміру припиняти операцію в Сирії

12 ЖОВТНЯ 2019 13:35

Жителі турецьких міст, розташованих недалеко від сирійського кордону, стикаються з наслідками операції на північному сході Сирії. Під обстріл з сирійської сторони потрапили населені пункти Нусайбін, Акчакале, Суруч. Повідомляється про жертви серед мирних громадян.

Туреччина продовжує наступ на курдські формування, незважаючи на заклики міжнародного співтовариства. Міністр фінансів США Стівен Мнучін сказав, що президент Дональд Трамп доручив адміністрації розробити проект нових санкцій щодо Туреччини, повідомляє Al Jazeera.

Практично в цей же час турецький лідер Тайіп Ердоган заявив, що Анкара операцію не припинить:

«Ми не відступимо, хто б, що не говорив. Ми боремося ні з курдами, а з терористичними організаціями, які не вітає навіть сирійський режим. А ми зі усіх боків отримуємо загрози».

Операція ведеться проти сирійських демократичних сил. СДС були головним союзником США в боротьбі з ІДІЛ. У Пентагоні кажуть, що не кидають СДС, і не приховують, що Вашингтон опинився у скрутному становищі, адже Туреччина - партнер США по НАТО.

Ерве Верхусель, представник Всесвітньої продовольчої програми ООН:

«З моменту ескалації насильства, відзначається масове переміщення населення. Свої будинки вже покинули близько 70 тисяч чоловік». За словами представника Всесвітньої продовольчої програми ООН, йдеться про невеликі міста Телль-Абьяд в провінції Ракка і Рас-ель-Айн в провінції Хасеке».

У свою чергу Крістіан Кардон Ліхтбюер, заступник керівника операцій на Близькому Сході Міжнародного комітету Червоного Хреста зазначив:

«Те, що відбувається і, що відбувалося в останні 48 годин, викликає крайню тривогу, і я вважаю, що, на жаль, у нас є все складові для ще одного гуманітарної кризи в Сирії».

В обставинах, що склалися, вказують в СДС терористичне угрупування ІДІЛ знову може підняти голову. Уже відомо про те, що в одній з в'язниць втекли п'ять бойовиків. За вибух в Камишли відповідальність взяла «Ісламська держава».

Вибух прогримів і у міста Кабани поруч з передовими постами американських військових. Тим часом Рада Безпеки ООН не змогла узгодити спільну заяву щодо операції Туреччини в Сирії.

Світ, 12.10.2019 13:35