Турки зайнялися розробкою важкого ударного безпілотника

01 БЕРЕЗНЯ 2019 14:25

Турецький консорціум Baykar Makina приступив до розробки важкого ударного безпілотного літального апарату Akinci («Грабіжник»).

Як пише Jane's, відповідний контракт з консорціумом підписало Управління оборонної промисловості Туреччини, яке також розкрило деякі технічні характеристики перспективного безпілотника.

Створення ударного дрона пов'язане з безліччю технічних труднощів. З цієї причини подібними апаратами розташовують лише деякі країни в світі, хоча розробки ударних безпілотників ведуть кілька десятків держав, включаючи ОАЕ, Францію, Великобританію, Росію і Південну Корею.

Безпілотні апарати можуть нести обмежене корисне навантаження, причому частина її маси має припадати на системи виявлення, ідентифікації і наведення. Таким чином, початок розробки ударного безпілотного літального апарату автоматично тягне за собою початок безлічі нових проектів, включаючи створення легкого і компактного бортового обладнання, нових захищених систем зв'язку, легкого і потужного озброєння. Крім того, істотні ресурси і час забирає створення алгоритмів автоматизації для ударних апаратів.

Туреччина займається розробкою власних ударних безпілотників з початку 2000-х років. У 2016 році ця країна стала шостою в світі, що має ударні безпілотники на озброєнні. Рештою країн, які мали такими апаратами, є США, Китай, Іран, Пакистан і Ізраїль.

Попереднє проектування нового турецького безпілотника Akinci почалося в середині 2018 року.

Максимальна злітна маса Akinci складе 4,5 тони. Апарат зможе нести озброєння загальною масою до 1,35 тони: 450 кілограмів у внутрішньому відсіку озброєння і 900 кілограмів - на зовнішній підвісці.

У номенклатуру озброєнь безпілотника увійдуть бомби і ракети класу «повітря-поверхня», а також турецькі крилаті ракети SOM-A.

Akinci планується оснастити радаром з активною фазованою антенною решіткою, системами радіоелектронної боротьби, а також обладнанням супутникового зв'язку для управління і передачі розвідувальної інформації. Інші подробиці про перспективний апарат поки не розкриваються.

Технології, 01.03.2019 14:25