Табір "вагнерівців" у Білорусі. Джерело: "Факти"

У Білорусі демонтували частину наметів "вагнерівців" (відео)

У Білорусі частково демонтували намети в таборі приватної військової організації "Вагнера" поблизу Осиповичів. 

Відповідні докази оприлюднило "Радіо Свобода".

На відео — порівняння супутникового знімка, зробленого 18 вересня з фотографією табору за 9 вересня. Зі світлин можна зробити висновок, що у південній частині намети залишаються. 

Варто зазначити, що у Центрі національного спротиву повідомили, що станом на 18 вересня у Білорусі залишилося менш як 1000 "вагнерівців". З них лише 200 працюють інструкторами для спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ та Міноборони Білорусі. Водночас решта — це ті, кого не беруть ні нові приватні військові компанії, ні російське міністерство оборони.

Табір "вагнерівців" в Білорусі: що відомо

У червні 2023 року в Білорусі почали зводити табори для розміщення терористів ПВК "Вагнера". Перший табір на вісім тисяч людей будували за 200 кілометрів від кордону з Україною, в Осиповичах Могильовської області.

Як відомо, ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з ватажком ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги.

Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

27 червня Лукашенко підтвердив, що Пригожин прибув до його країни. Найманці нібито мали поділитися з білоруськими військовими своїм досвідом.

На початку серпня стало відомо, що табір у Білорусі використовується як хаб для перепідготовки своїх найманців. Начебто там бойовики тренуються перед відправкою у країни Африки.

Після смерті Євгена Пригожина потреба в такому таборі різко впала, тож зараз його потрохи демонтують. Журналісти неодноразово публікували супутникові знімки наметового табору "вагнерівців" у Білорусі. Там фіксували значну кількість військової техніки.

Нагадаємо, уряд Великої Британії оголосив ПВК "Вагнера" терористичною організацією. Відповідне розпорядження британський парламент ухвалив 6 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2023 16:59