У Британії заявили про докази участі РФ у війні в Україні

19 СЕРПНЯ 2019 12:01

У битві під Іловайськом в 2014 році проти збройних сил України використовувалися танки Т-72B3, що були на той момент тільки у Росії.

Такі висновки оприлюднила Forensic Architecture. На думку авторів розслідування, це підтверджує факт військового втручання Москви в український конфлікт.

Група Forensic Architecture була уповноважена Європейським центром по захисту прав людини і Українською групою правового консультування (Ukrainian Legal Advisory Group) зібрати всі наявні у відкритому доступі докази військової присутності Росії на сході України.

Розслідування стосується також українських солдатів-добровольців, які потрапили в полон до проросійських сепаратистів під час битви під Іловайськ в 2014 році.

В ході розслідування використовувалися комп'ютерні програми для автоматичного аналізу відеоматеріалу, фото з супутника Google Earth, а також наявні у відкритому доступі статті місцевих журналістів та інші матеріали.

В результаті фахівці Forensic Architecture зуміли виявити близько 300 одиниць російської військової техніки, задіяної у районі міст Іловайськ і Луганськ.

Відповідні кадри представлені на інтерактивній карті на сайті розслідування. До сьогоднішнього дня Росія заперечує своє військове втручання в український конфлікт.

Битва у Іловайська між збройними силами України та проросійськими сепаратистами стала важливим етапом військового конфлікту в Україні.

Незважаючи на початкову перевагу української армії, сепаратистам вдалося здобути над нею перемогу, взявши збройні сили України в оточення.

У зв'язку з цією подією, яка одержала назву «Іловайський котел», виникли припущення, що переломити ситуацію сепаратистам допомогла військова підтримка з боку РФ.

Очікується, що зібрані групою Forensic Architecture докази військової участі РФ в битві під Іловайськом будуть використані для розгляду за позовами солдат-добровольців української армії проти Росії і України в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), повідомляє DW.

Політика, 19.08.2019 12:01