Фото: Вікіпедія

У Британії зробили офіційну заяву про ракети Storm Shadow в Україні

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що Лондон передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow. Ці ракети допоможуть відкинути російські війська.

Заяву міністра під час виступу у Палаті громад цитує Sky News.

За його словами, ці ракети "доповнюють вже передані системи далекого радіусу дії, включаючи ракети HIMARS і Harpoon, а також крилату ракету українського виробництва "Нептун" і системи більшого радіусу дії, отримані в інших місцях".

"Сьогодні я можу підтвердити, що Сполучене Королівство передає Україні ракети Storm Shadow. Storm Shadow — це ракети великої дальності, призначені для високоточних ударів. Використання Storm Shadow дасть змогу Україні відкинути російські сили, які знаходяться на українській суверенній території", — заявив він.

Що відомо про Storm Shadow

Крилата ракета великої дальності спільно розроблена Великобританією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Дальність стрільби становить понад 250 кілометрів. Висота польоту становить 30-40 метрів, а швидкість — близько 1 тис. км/год. Перші випробування, які увінчалися успіхом, відбулися у 2000 році у Франції.

Ідея передачі ракет виникла восени 2022 року, коли заявили про можливість їх адаптації до літаків пострадянського типу, зокрема до Су-25. Для того, щоб ракета уразила ціль, її треба підняти в повітря і направити в напрямку цілі, решту вона зробить сама. Storm Shadow може впевнено проходити протиповітряну оборону противника. Для цього вона використовує низьковисотний політ. Також вона є захищеною від дій різноманітних радіоелектронних систем придушення противника. Політ Storm Shadow забезпечує інерціальна система та система наведення по GPS. На кінцевій ділянці траєкторії захисний ковпак скидається і в дію вступає оптична головка, яка дозволяє ідентифікувати цілі при підльоті.

Характеристики дальнобійної ракети Storm Shadow

Інфографіка: "Новое время"

Старший радник Конгресу США Пол Масаро показав куди долетять британські ракети. Тепер під удар потрапляє Керченський міст. Цьому сприяє дальність польоту і вага унітарної головної бойової частини, яка може нести до 450 кг вибухової речовини.

Радіус польоту ракети Storm Shadow

Інфографіка: Twitter Пол Массаро

Нагадаємо, Збройні сили України зможуть використовувати при наступі 600 видів озброєнь та амуніції. На сьогодні жодна армія у світі не має такої різноманітності у зброї.

Додамо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не вважати очікуваний контрнаступ українських військ останнім. Можливо, союзникам і Україні доведеться готуватися до наступного.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.05.2023 16:10