Фото: Генштаб ЗСУ

Більш ніж у будь-якої армії світу: скільки видів зброї отримали ЗСУ для контрнаступу

Збройні сили України зможуть використовувати при наступі 600 видів озброєнь та амуніції. На сьогодні жодна армія у світі не має такої різноманітності у зброї.

Про це повідомив речник Командування армії США в Європі та Африці Мартін О'Доннелл в інтерв'ю "РБК-Україна". За його словами, підготовка до масштабних дій на полі бою продовжується.

"Ми колективно, не лише США, а й міжнародне товариство, надали Україні близько 600 видів озброєнь та амуніції: починаючи від танків Abrams і танків Leopard, до систем Patriot", — йдеться у повідомленні.

За його словами, це більше, ніж є в будь-якої армії у світі, особливо якщо йдеться про країну у стані війни. Шанси України на перемогу полковник оцінив позитивно. На його думку, "Україна чудово справляється".

"Я не думаю, що в цій ситуації є "срібна куля". Я думаю, що "срібна" куля в цьому випадку — це готовність українців використати 600 різних систем, які ми вже надали", — сказав він.

Крім того, О'Доннел наголосив, що не всі види озброєнь ще пущені в хід.

"Найближчими тижнями та місяцями, коли все почнеться, буде показово, як українці використовують ті системи, які їм надали", — додав він.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не вважати очікуваний контрнаступ українських військ останнім. Можливо, союзникам і Україні доведеться готуватися до наступного.

Також за даними видання The Washington Post, Збройні сили України можуть розпочати наступальні дії одразу на кількох напрямках. Вказується, що однією з ключових цілей для ЗСУ — знищення сухопутного мосту між Кримом та Росією. Для реалізації такого плану потрібно "розрізати" російські війська та логістичні шляхи у Запорізькій області. Ще однією версією джерела є наступ на Кримський півострів. Його звільнення можливе за військово-морських операцій і, можливо, навіть висадки на пляжі.

Водночас, як повідомляв президент Володимир Зеленський, ЗСУ будуть готові до контрнаступальної операції, коли наша держава отримає від союзників усю необхідну зброю. Терміни, за його словами, можуть залежати й від погодних умов. Український лідер вважає, що Україна може отримати сучасні винищувачі після початку контрнаступу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявляв, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що у Збройних сил України є кілька робочих варіантів контрнаступу. Остаточний план дій українських військових ще не затверджений.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.05.2023 10:19