Фото: скриншот із відео

Коли Україні почнуть передавати сучасні винищувачі: заява Зеленського

Президент Володимир Зеленський повідомив, що незабаром Україна планує здійснити контрнаступ і після нього зможе отримати сучасні винищувачі. Таку заяву глава держави зробив під час пресконференції із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Гельсінкі.

Зеленський зауважив, що союзники надають озброєння Україні лише після певних перемог на фронті. Він нагадав, що на початку війни ЗСУ не дали військам РФ "взяти Київ за три дні", згодом провели успішні кампанії у Харківській та Херсонській областях. За його словами, лише після вдалих кроків Київ почав добиватися далекобійної зброї.

"Чому я впевнений, що у нас будуть літаки? Тому що скоро у нас будуть наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки. Хотілося б, аби все було навпаки, нам було б легше, але є, як є, і ми за все вдячні", — зазначив Зеленський.

Президент Фінляндії, коментуючи постачання Україні винищувачів, додав, що їх країна має лише старі винищувачі Hornet. Але їх Гельсінкі теж не можуть передати ЗСУ з міркувань безпеки, адже межують із Росією, звідки завжди можна чекати небезпеки. 

Саулі Нііністьо сказав, що Фінляндія планує придбати літаки F-35, які мають замінити Hornet. Коли останні будуть списані у Фінляндії, їх зможуть передати Україні. 

Раніше ми писали, що 3 травня президент України неочікувано прибув з офіційним візитом до Фінляндії. Там він проводить переговори, які стосуються війни проти Росії та підтримки від Фінляндії. Під час свого візиту Зеленський також візьме участь у зустрічі прем'єр-міністрів Північних країн. Зустріч відбудеться у другій половині дня у Президентському палаці та буде присвячена підтримці України. Також запланована зустріч зі спікером фінського парламенту Петтері Орпо.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявляв, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.05.2023 15:53