Фото: Facebook Данілова

"План контрнаступу ЗСУ ще не затверджений": Данілов здивував заявою

У Збройних сил України є кілька робочих варіантів контрнаступу. Остаточний план дій українських військових ще не затверджений.

Таку заяву зробив секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

"Я не використовую термін контрнаступ. Це — військові дії. Наші військові знають, що їм робити та де їм робити, в який час їм робити", — запевнив Данілов.

За його словами, остаточні рішення відносно термінів та напрямків контрнаступу будуть ухвалюватися у кабінеті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та президента Володимира Зеленського.

"І коли хтось починає про щось говорити навіть з поважних інституцій на Заході, повірте, на сьогодні людей, які знають точно всі наші плани, не існує. Остаточний план ще не затверджений, у нас є кілька варіантів і всі вони у роботі", — сказав секретар РНБО.

Данілов також додав, що Україна вдячна партнерам за допомогу, хоча, вона й надається не надто активно.

"Не тільки США, а й інші країни в цьому беруть участь. Сьогодні у нас є гість (президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, — ред.). Також є остаточне рішення про те, що наша країна найближчим часом почне отримувати від Євросоюзу 1 мільйон снарядів, який конче необхідний нам для того, щоб ми здобули перемогу над рашистами. Вона (допомога, — ред.) йде і не буде припинятися", — додав Данілов.

Нагадаємо, за даними видання The Washington Post, Збройні сили України можуть розпочати наступальні дії одразу на кількох напрямках. Вказується, що однією з ключових цілей для ЗСУ — знищення сухопутного мосту між Кримом та Росією. Для реалізації такого плану потрібно "розрізати" російські війська та логістичні шляхи у Запорізькій області. Ще однією версією джерела є наступ на Кримський півострів. Його звільнення можливе за військово-морських операцій і, можливо, навіть висадки на пляжі.

Водночас, як повідомляв президент Володимир Зеленський, ЗСУ будуть готові до контрнаступальної операції, коли наша держава отримає від союзників усю необхідну зброю. Терміни, за його словами, можуть залежати й від погодних умов. Український лідер вважає, що Україна може отримати сучасні винищувачі після початку контрнаступу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявляв, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2023 22:57