Фото: соцмережі / ілюстративне

У британській розвідці назвали ймовірну причину "бавовни" на ракетному заводі в Іжевську

Ймовірність атаки російського ракетного заводу поблизу Іжевська 7 лютого українським безпілотником є надто низькою. Проте такі інциденти на території Російської Федерації не припинятимуться.

Про це повідомляє у соцмережі X міністерство оборони Великої Британії.

Там зазначили, що на цьому заводі виробляють декілька видів балістичних ракет, зокрема "Іскандер", який російська армія використовує під час атак по Україні. Однією з версій вибуху називали помилку робітників, проте згодом ЗМІ повідомили, що це сталося через "планові випробування" ракетних двигунів.

"Малоймовірно, що до вибуху були причетні українські безпілотні літальні апарати з огляду на відстань до України 1200 км. Щобільше, про подібні атаки в цьому районі не повідомлялося", — написали британські розвідники.

За даними розвідки Британії, це як мінімум п'ятий незрозумілий вибух військово-промислового підприємства за останні чотири місяці. Попередні вибухи були на таких підприємствах: Кам'янський хімічний завод у Ростові 15 січня 2024 року; Челябінський танковий завод 26 листопада 2023 року та порохові заводи та заводи боєприпасів у Котовську 10 листопада 2023 року та Солікамську 31 жовтня 2023 року.

"Існує реальна ймовірність того, що вибух стався через недбале поводження та зберігання легколетких, горючих та вибухонебезпечних матеріалів. Крім того, політичний тиск з боку вищого керівництва з метою збільшення обсягів виробництва військової промисловості для підтримки війни в Україні, ймовірно, призвело до цілодобового виробництва та втоми персоналу. Зростання вимог до виробництва, швидше за все, призведе до збільшення кількості промислових аварій у майбутньому", — йдеться у зведенні британського міноборони.

Зведення британської розвідки станом на 9 лютого

Інфографіка: британська розвідка

Варто зазначити, що ввечері 7 лютого у російському місті Іжевськ пролунали потужні вибухи, після яких спалахнула масштабна пожежа.

Нагадаємо, 7 лютого у російському Бєлгороді спалахнула пожежа на заводі. Росіяни запевняють, що загоряння сталося внаслідок "прильоту". Згідно із версією росіян, снаряд нібито потрапив у котельню заводу ЖБК-1 та цех металовиробів. 

Також 3 лютого в Росії заявили про атаку безпілотників, які зафіксували у Бєлгородській та Волгоградській областях. У Волгограді сталася сильна пожежа на волгоградському нафтопереробному заводі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 12:59