Девід Кемерон. Джерело: Sky News

У британському уряді відбулися великі зміни: деталі кадрових перестановок

У понеділок, 13 листопада, Джеймса Клеверлі, який працював на посаді міністра закордонних справ Великої Британії, призначили новим очільником міністерства внутрішніх справ. Колишній прем'єр-міністр Девід Кемерон займе його місце.

Про це Кемерон написав на своїй Facebook-сторінці.

"Прем'єр-міністр попросив мене стати його міністром закордонних справ, і я з радістю прийняв пропозицію. Перед нами стоїть важкий комплекс міжнародних викликів, зокрема, війна в Україні та криза на Близькому Сході. У цей час глибоких глобальних змін, цій країні рідко було важливішим бути поруч із нашими союзниками, зміцнювати наші партнерські відносини та переконатися, що наш голос почують", — йдеться у повідомленні.

Аналітики Associated Press зазначили, що призначення Кемерона стало несподіванкою для політичних оглядачів. Це рідкість, коли не законодавець обіймає високу державну посаду, і минуло багато років з того часу, як колишній прем'єр-міністр знову отримав посаду в уряді.

"Британський уряд заявив, що Кемерона призначать до невиборної верхньої палати парламенту — Палати лордів. Останнім міністром закордонних справ, який працював у Палаті лордів, а не у виборній Палаті громад, був Пітер Керрінгтон, який входив до складу уряду прем'єр-міністра Маргарет Тетчер у 1980 роках", — йдеться у статті.

Це знаменує повернення в уряд політика, якого усунули від влади рішенням Великої Британії про вихід з ЄС. Кемерон призначив референдум про членство в ЄС на 2016 рік, він був упевненим, що країна проголосує за те, щоби залишитися в блоці. Але подав у відставку наступного дня після того, як виборці вирішили вийти з ЄС. Водночас нинішній прем'єр Великої Британії, Ріші Сунак був рішучим прихильником сторони, яка перемогла на референдумі за вихід з ЄС.

Журналісти Sky News пояснили, що такі кадрові рішення відбулися після того, як прем’єр Великої Британії звільнив очільницю МВС Суеллу Браверман після її статті The Times. У ній вона назвала пропалестинські мітинги "маршем ненависті" та звинуватила поліцію у тому, що вони мають "подвійні стандарти" у поводженні з пропалестинськими протестувальниками. Це вже другий випадок, коли Браверман втратила посаду міністра внутрішніх справ після того, як вона пішла у відставку з уряду Ліз Трасс. Сунак повторно призначив її менш ніж через тиждень, коли став прем'єр-міністром Великої Британії.

У суботу, 11 листопада, у Лондоні пройшов масштабний марш на підтримку палестинців. Демонстранти виступили із закликом припинити вогонь у Секторі Гази. Між ультраправими контрпротестувальниками та поліцією відбулися сутички. За оцінками поліції, до пропалестинського маршу у британській столиці приєдналися близько 300 тисяч людей.

Нагадаємо, 7 листопада стало відомо, що понад 100 британських компаній зізналися в порушенні антиросійських санкцій з початку російського вторгнення в Україну. Підприємствам, які порушили санкції, радять розглянути можливість визнання порушень, щоб забезпечити максимальну поблажливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.11.2023 14:18