Фото: ілюстративне Джерело: "Слово і діло"

У Чехії можуть оштрафувати біженців з дітьми: що потрібно знати

Діти українських біженців, які мають статус тимчасового захисту у Чехії, повинні ходити до школи, навіть, якщо дистанційно навчаються в українських школах.

Як повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ Чехії, обов’язкова освіта в цій країні складається з одного року дошкільного навчання та дев’яти років відвідування загальноосвітньої школи.

"Наближається новий навчальний рік, і ми нагадуємо вам, що в Чехії на дітей з тимчасовим захистом поширюється обов’язок отримання освіти та відвідування школи", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за невиконання цього обов’язку батьків або законних представників дитини можуть оштрафувати, взяти на контроль соціальними службами, а в деяких випадках за це може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі терміном до двох років.

"Тому, якщо вам не нададуть місце у школі чи дитячому садочку, візьміть письмове підтвердження про відмову", — наголошують у міністерстві.

Водночас батькам радять звернутися до найближчих садочків та шкіл за місцем проживання. Проте у випадку, якщо там немає вільних місць, потрібно пошукати їх в інших районах міста.

"Якщо вам не вдається знайти місце самостійно, зверніться по допомогу до відділу освіти (odboru školství) муніципалітету або до адміністрації міської частини за своїм місцем проживання", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголошують, що дистанційне або онлайн-навчання в українській школі не замінює обов'язкової шкільної освіти в Чехії.

Нагадаємо, раніше видання LRT повідомляло, що Литва має на меті продовжити дозвіл на тимчасове проживання для біженців з України ще на один рік. Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.08.2024 03:25