Фото: ілюстративе. Джерело: realgazeta.com.ua

Литва продовжить дозвіл на проживання для українських біженців: названо термін

Литва має на меті продовжити дозвіл на тимчасове проживання для біженців з України ще на один рік. Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні 2024 року.

Про це повідомляє видання LRT.

За даними джерела, міністерство внутрішніх справ підготувало проект урядової постанови про продовження терміну тимчасового захисту, який закінчується в березні 2025 року, до 4 березня 2026 року.

Як зазначає литовський департамент міграції, щодня реєструється від 30 до 40 нових заяв на отримання посвідок на тимчасове проживання. Станом на зараз понад 44 300 осіб мають дійсні дозволи на проживання в Литві за схемою тимчасового захисту.

"Дозволи на проживання, видані зараз, чинні до 4 березня 2025 року, але із запропонованою поправкою дозволи можуть бути видані до 4 березня 2026 року", — прописано в документі, який підписала міністр внутрішніх справ Агне Білотайте.

Чиновниця наголосила, що продовження терміну видачі дозволів на проживання зменшить адміністративне навантаження на громадян України шляхом надання більш довгострокових дозволів на проживання. Це також послабить навантаження на департамент міграції та зробить легшим процес продовження дозволів напередодні 4 березня 2025 року, оскільки деякі люди вже матимуть дозволи довгострокової дії.

Раніше, а саме у березні, на сайті Eurostat повідомлялося, що найбільше біженців з України отримали статус тимчасового захисту у Німеччині, Польщі та Чехії. У Німеччині перебуває 1 мільйон 270 тисяч 150 українців зі статусом тимчасового захисту, у Польщі — 951 тисяча 560 осіб, а в Чехії — 381 тисяча 190 українців. 

Загалом станом на 31 січня 2024 року у країнах Європейського Союзу перебуває 4,3 мільйона українців, які вимушені були покинути територію України через повномасштабну війну й отримали у ЄС статус тимчасового захисту.

Нагадаємо, 23 червня очільник баварської опозиційної партії Християнсько-соціального союзу у Бундестазі Александер Добріндт закликав висилати безробітних українських біженців із Німеччини. Опозиційний політик також розкритикував те, що коштом грошей платників податків надто багато людей у Німеччині отримують соціальну допомогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.08.2024 12:59