Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Джерело: ceskenoviny.cz

У Чехії повідомили, скільки вже законтрактували снарядів для України

Чехія вже уклала контракти на постачання 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України в межах своєї ініціативи. Зараз ведеться робота Праги над контрактуванням ще 300 тисяч снарядів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала перед своїм візитом до Вашингтона, пише Financial Times.

"Ситуація в Україні критична... У них закінчуються боєприпаси, а це означає, що вони змушені щодня приймати складні рішення. Це надзвичайно ускладнює для них утримання лінії фронту — тієї самої лінії, від якої залежить безпека і майбутнє всієї Європи", — йдеться у заяві глави чеського уряду.

Фіала підкреслив, що успіх чеської ініціативи з пошуку боєприпасів для України пояснюється її "оманливою простотою".

"Ми працюємо над тим, щоб отримати ще 300 тисяч снарядів, і вже уклали контракти на перші 180 тисяч. Вони будуть доставлені на український фронт найближчими місяцями", — сказав він.

Глава чеського уряду зазначив, що до ініціативи долучились близько 20 держав, назвавши серед них лише Данію та Нідерланди. За словами політика, ініціатива Чехії також дає Заходу час на пристосування до нових реалій, в яких "війна змінює наш світ". 

"Ми повинні звикнути до того, що відповідальна політика безпеки повинна передбачати значно більші інвестиції в оборону, щоб стримувати нападника", — додав Петр Фіала.

Наприкінці березня стало відомо, що Словенія доєднується до ініціативи Чехії із закупівлі артилерійських боєприпасів для України.

Нагадаємо, радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявляв, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 22:41