Фото: "Мілітарний"

Коли Україна отримає боєприпаси, закуплені поза межами ЄС: у Чехії назвали терміни

Закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року. Таким чином з ініціативи чеського лідера вдасться зробити те, що не реалізував Європейський Союз.

Про це повідомив радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр, пише Euractiv.

"Обіцяні гроші мають надійти, і контракти мають бути укладені. На момент укладення контракту на доставлення боєприпасів в Україну піде кілька тижнів. Починаючи з червня, постачання можуть надходити", — заявив він.

Посадовець відмовився розкрити походження боєприпасів, заявивши, що ініціатива шукає боєприпаси по всьому світу, "де вони доступні за розумною ціною та якістю". Координатори ініціативи очікують, що Росія спробує зірвати постачання боєприпасів в Україну, тому всі інші деталі намагаються тримати в секреті.

Зазначається, що наразі понад 15 країн пообіцяли фінансувати боєприпаси. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські союзники, такі як Канада. У той час як Чеська Республіка визначає наявні боєприпаси в усьому світі, інші країни надають необхідне фінансування. 

Як відомо, в останні місяці на фронті у Збройних сил України виникла гостра нестача артилерійських боєприпасів. Нещодавно з цієї причини нашим бійцям довелося відступити з Авдіївки, а також втратити ще декілька населених пунктів Донецької області.

У лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла 800 тисяч артилерійських боєприпасів на військові потреби України: півмільйона калібру 155 міліметрів і 300 тисяч калібру 122 міліметри. Однак для їхньої закупівлі знадобилися кошти. Ініціативу підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція й інші країни. Днями Павел заявив, що союзники вже знайшли майже всі необхідні кошти для закупівлі анонсованої партії.

Нагадаємо, 12 березня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що Чехія вирішила розширити свою ініціативу з допомоги Україні. Крім закупівлі 300 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів калібру 122 міліметри для Збройних сил України у третіх країн, Прага пообіцяла ще 200 тисяч одиниць у необов'язковому порядку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.03.2024 14:23