У Чехії розпочався перший тур президентських виборів

12 СІЧНЯ 2018 10:04

Перший тур президентських виборів відбудеться в Чехії в п'ятницю і суботу. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

Зазначається, що на пост глави держави претендують дев'ять кандидатів, але основна боротьба, згідно з даними соцопитувань, розгорнеться між нинішнім президентом Мілошем Земаном і Іржі Драгош, колишнім главою Академії наук Чехії.

Земана підтримують, головним чином, виборці лівих поглядів, в той час як його суперники прагнуть заручитися підтримкою прибічників праволіберальних партій. Про це говорить політолог Йозеф Млежнек: «Суперники Земана борються за голоси інших виборців. Вони орієнтуються на ліберальних виборців з міст. Це відноситься до Іржі Драгош, Міхалу Горачек і Павлу Фішеру. Ще один кандидат - Мирослав Тополанек - орієнтується на виборців Громадянської демократичної партії, де він був головою, але, в будь-якому випадку, це не ті виборці, які підтримують Земана».

Якщо жоден з кандидатів не отримає в першому турі більше 50% голосів, то через два тижні тут пройде другий тур. У виборах зможуть взяти участь більше восьми мільйонів виборців. Президент обирається в Чехії терміном на п'ять років. 

Світ, 12.01.2018 10:04