Фото: соцмережа X Яна Ліпавського

У Чехії зробили заяву щодо обмежень у застосуванні Україною переданої Прагою зброї

Чехія не вводить жодних обмежень на використання військової техніки, що постачається в Україну. Водночас із Праги не надходитимуть найдосконаліші системи озброєнь, які можуть мати велику дальність дії або поставити постачальників перед стратегічними дилемами. 

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ Ян Ліпавський на конференції з безпеки Globsec, пише ČTK.

Видання нагадує, що глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив у четвер, що держави Євросоюзу мають зняти обмеження щодо використання зброї, наданої Україні. За його словами, українці повинні мати можливість цілитись у ті місця, звідки їх бомбардують та обстрілюють росіяни. Обмеження запровадила, наприклад, Італія, з іншого боку, такі країни, як Чехія, Швеція та Нідерланди, підтримують Київ та не висувають жодних умов для застосування зброї.

"Чехія не дає жодних обмежень про поставлені нею системи, озброєння, боєприпаси, військову техніку. З іншого боку, давайте будемо чесними в тому, що найдосконаліші системи озброєнь, які мають велику дальність дії або ставить постачальників у певні стратегічні дилеми, не виходять і з Чехії", — заявив Ліпавський.

Чехії не доводиться ставити собі питання як деяким союзникам. Про це він заявив у зв'язку з постачанням ракет ATAMCS зі США або Taurus з Німеччини. "Я думаю, що Україна повинна мати можливість використовувати ці системи, але я залишаю це союзникам. Я ніколи не критикую ці країни. Вони ставлять собі питання, які ми навіть собі не можемо поставити", — наголосив міністр.

Водночас Ліпавський заявив, що Україна має право захищатися від агресії. 

"Краще, якщо літак із ракетою чи бомбою навіть не злетить, ніж намагатися збити літак чи ракету, яка вже летить. Росія не має права нападати на Україну. Це традиційний російський імперіалізм. Ми маємо зупинити його в зародку", — додав голова чеської дипломатії.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що питання зняття обмежень на далекобійні удари Україною по території Російської Федерації США продовжать обговорювати з Києвом у непублічному форматі.

Також повідомлялось, що Британія могла б дати дозвіл на удари по Росії ракетами Storm Shadow, проте необхідна згода Франції, Німеччини та США через їхній внесок у розробку ракет.

Своєю чергою очільник уряду Великої Британії Кір Стармер та міністр оборони країни Джон Хілі прийняли рішення бути більш відкритими щодо застосування наданої Києву зброї на території Російської Федерації, зокрема, у Курській області.

Нагадаємо, Угорщина разом зі Словаччиною відмовилися схвалити удари України західною зброєю по території Російської Федерації. Керівництво обох держав підтримує теплі зв'язки з Кремлем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2024 13:43