У ФРН критикують висування Шредера у раду директорів «Роснефті»

14 СЕРПНЯ 2017 13:08

Як повідомляє TrueUA з посиланням на DW, новина про висунення колишнього канцлера Німеччини Ґерхарда ШРЕДЕРА (Gerhard SCHRÖDER) у раду директорів «Роснефті» викликала критику з боку німецьких політиків і правозахисників.   

 Деякі політики і правозахисники у ФРН вважають, що екс-канцлер обслуговує політику Путіна за гроші, а «Роснефть», завдяки зв'язкам Шредера, намагається вийти з-під санкцій.   

«Він остаточно принизився до проплаченого лакея путінської політики», - заявив, зокрема, німецький депутат Європарламенту з фракції Зелених Райнхард БЮТІКОФЕР (Reinhard BÜTIKOFER).   

БЮТІКОФЕР назвав поведінку Шредера безсоромною і закликав «Соціал-демократичну партію Німеччини» (СДПН) дистанціюватися від свого колишнього лідера.   

З критикою Ґерхарда ШРЕДЕРА виступив і директор "Товариства захисту пригноблених народів» (GfbV) Ульріх ДЕЛІУС (Ulrich DELIUS).   

За його словами, «Роснефть» причетна до порушень прав людини, і «своєю діяльністю в Арктиці і в Сибіру вбиває цвях в кришку труни корінних народів Росії».   

Деліус припустив, що російська нафтогазова компанія може спробувати використовувати зв'язки екс-канцлера ФРН, щоб вийти з-під санкцій ЄС.   

Зі свого боку посол України в Берліні Андрій МЕЛЬНИК назвав «негідним з точки зору моралі» те, що Кремль інструменталізовує фігуру колишнього глави уряду Німеччини.   

Прибутки «Роснефті» йдуть на «криваву війну проти України», поскаржився український посол у ФРН.    

11 серпня стало відомо, що уряд РФ висунув ШРЕДЕРА до ради директорів «Роснефті». Його кандидатуру на посаду одного з незалежних директорів компанії повинні затвердити в кінці вересня.   

За оцінками ЗМІ, на цій посаді колишній канцлер Німеччини зможе заробляти більше 550 тисяч доларів США на рік.    

Соціал-демократ Ґерхард ШРЕДЕР з 1998 по 2005 рік очолював «червоно-зелену» урядову коаліцію в Німеччині.   

Після відставки в 2005 році у результаті дострокових виборів, Шредер очолив наглядову раду, а потім і комітет акціонерів компанії Nord Stream AG, оператора газопроводу «Північний потік».   

Той факт, що незабаром після відходу з посади керівника уряду Шредер перейшов на роботу в російський концерн, викликав критику на його адресу і з боку політиків, і з боку ЗМІ, які нагадали, що ШРЕДЕР, будучи ще канцлером, активно підтримував ідею будівництва російського газопроводу дном Балтійського моря, а про президента РФ Володимира Путіна відгукувався як про «демократа чистої води».  

У 2016 році Шредер очолив також компанію Nord Stream 2, що займається будівництвом нових ниток цього газопроводу.

 

Політика, 14.08.2017 13:08