Фото ілюстративне зі соцмереж

У Греції заперечили таємні постачання зброї Україні

У четвер, 16 травня, міністр оборони Греції Нікос Дендіас спростував повідомлення журналістів про те, що ця країна таємно надіслала в Україну 250 контейнерів з озброєнням.

Про це повідомило видання Ekathimerini. Журналісти зазначили, що Греція загалом постачала Україні зброю та боєприпаси протягом останніх двох років, але це відбувалося цілком прозоро.

Згодом грецька влада пояснила, що не може надсилати зброю, яка є критично важливою для її оборони. Що стосується артилерії, то Греція вже надала або безпосередньо, або через продаж Чехії гармати калібру 155 і 203 міліметрів, а також велику кількість снарядів.

"Жодної іншої передачі зброї Україні немає", — сказав Дендіас депутату від "Нових лівих" Сіа Анагностопулу.

Це відбулося під час дебатів у парламенті щодо законопроекту про створення Центру оборонних інновацій.

"Ми не приховували, кому та що ми продаємо в межах міжнародних угод країни. Ми продаємо застарілі матеріали до Чехії та США, заощаджуючи при цьому ресурси, враховуючи, що тільки знищення цих матеріалів перевищило би 100 мільйонів євро", — заявив він у парламенті.

Газета Efimeritha ton Syntakton повідомила у своєму матеріалі, що грецьку зброю та боєприпаси нібито таємно перевозять залізницею через Румунію в контейнерах, при цьому перші два контейнери начебто відправили два дні тому зі станції Като-Гефіра, що неподалік від Салонік.

У квітні стало відомо, що Греція й Іспанія перебувають під сильним тиском з боку своїх союзників із ЄС і НАТО щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони.

Нагадаємо, наприкінці квітня стало відомо, що Греція відмовилася відправити Україні системи протиповітряної оборони С-300 чи Patriot. Афіни обґрунтували таке рішення тим, що ця зброя потрібна країні для власного захисту. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.05.2024 16:55