У Китаї громадяни отримують бонуси і знижки за донос

07 СІЧНЯ 2018 08:38

Додаток Safe Zhejiang пропонує китайцям винагороду за повідомлення про підозрілі дії співвітчизників. За донос можна отримати купон на поїздку в таксі, знижку в кав'ярні або інше. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Wall Street Journal.

Видання відзначає, що самі місцеві жителі висловлюють невдоволення тотальним стеженням, що нагадує їм про правління Мао Цзедуна. Однак сервіс «Безпечний Чжецзян» всіляко заохочує стеження за допомогою великих даних і електронної комерції. Пильним громадянам радять повідомляти про будь-які порушення: сварки сусідів, дрібне хуліганство, прорвані труби ... і багато іншого.

Платіжний сервіс Alipay (структура гіганта Alibaba) навіть робить користувачам пропозиції про придбання зі знижкою пристроїв від розробників камер зниження. За скачування Safe Zhejiang присуджується 20 балів, ще 10 - за запрошення інших учасників, 5 - за користування додатком кожен день і по 2 бали - за кожну скаргу. Однак анонімність донощикам зберегти не вдасться: вся інформація розміщена у відкритому доступі.

З 55,9 млн. жителів провінції в додатку зареєструвалися близько 5 мільйонів. Багато хто не бажають бути дозорними системи масового стеження, але відкрито заявляти про це побоюються.

Події, 07.01.2018 08:38