Фото ілюстративне. Джерело: konkurent

У Києві спалах скарлатини: деякі школи оголосили карантин і перейшли на дистанційку

У Києві зафіксували спалах скарлатини. Найчастіше це захворювання вражає дітей. Тож деякі школи перейшли на дистанційне навчання або оголосили карантин.

Про це повідомив "Главком". Чимало школярів вимушені навчатися вдома, адже у столиці виявлено випадки скарлатини. Наразі Міністерство охорони здоров’я офіційно не прокоментувало спалахи гострої інфекційної хвороби в Києві.

Скарлатина — це гостре інфекційне захворювання, що викликане гемолітичним стрептококом групи А. Найчастіше на скарлатину хворіють діти, але ця небезпечна недуга також вражає і дорослих.

Скарлатина має інкубаційний період від одного до 12 днів, однак хвороба може розвинутися швидше — від двох до семи днів. Скарлатина розпочинається раптово, спершу з’являється ангіна. На язику з’являється біле нашарування, яке зникає за два-три дні, потім він стає яскраво-малинового кольору.

Тож для цього захворювання характерний гострий початок хвороби, який проявляється в яскраво вираженій інтоксикації організму, підвищенні температури, сильному болі в горлі, особливо під час ковтання. До другорядних ознак відносять головний біль, загальну слабкість, блювоту, сухість шкіри. Та все ж головним симптомом скарлатини є висип.

Хвороба передається в більшості випадку повітря крапельним шляхом, як і більшість вірусів. Однак не рідкими є випадки, коли скарлатина передавалася контактно-побутовим шляхом, через іграшки або їжу. Серед ускладнень скарлатини — хвороби нирок, гломерулонефрит, проблеми з серцем і суглобами.

Щеплення від скарлатини немає, але після того, як людина перехворіє, — виробляється імунітет. Специфічної профілактики скарлатини теж немає, але через те, що це інфекційне захворювання, медики рекомендують якомога частіше провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі, уникати контактів із хворими людьми та мити руки після вулиці та перед їдою.

Нагадаємо, що на Вінниччині зафіксували спалах гепатиту А. За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, причиною масового захворювання могла стати питна вода або ж харчові продукти. При цьому важко сказати, чому саме цей регіон став осередком захворювання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.11.2023 15:06