Колаж TrueUA

Новий рік зустріне у СІЗО: підозрюваного у держзраді Дубінського відправили на два місяці під варту

Печерський районний суд Києва у ніч на вівторок, 14 листопада, обрав позафракційному народному депутату Олександру Дубінському, якого підозрюють у державній зрадізапобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави.

Про це повідомляють кореспонденти "Суспільного" з місця подій, а також і сам Дубінський у своєму Telegram-каналі.

"(Суд прийняв рішення про, — ред.) підтримку клопотання обвинувачення й обранні мені запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 60 діб — до 12.01.2024 року. Тобто це називається новий рік у СІЗО за те, що критикував владу. Цікаво, мандарини будуть?" — так прокоментував нардеп рішення суду.

Засідання проходило у закритому режимі через небезпеку розголошення державної таємниці. Суд задовольнив клопотання прокурорів, які наполягали на триманні під вартою Дубінського без права застави. Під час судового засідання адвокати нардепа оголошували відвід судді через те, що вони нібито не встигли ознайомитись зі справою.

Дубінський пробуде під вартою до 12 січня 2024 року.

Оновлено. ДБР підтвердило обрання запобіжного заходу нардепу: "Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату, який підозрюється у державній зраді та участі в злочинній організації. За рішенням суду депутат щонайменше 60 днів проведе під вартою без альтернативи внесення застави. Суд визнав підозру обґрунтованою, а докази достатніми".

Справа Дубінського про держзраду: усі подробиці

Підозру у держзраді Дубінському 13 листопада повідомив генеральний прокурор. Як з'ясували слідчі Державного бюро розслідувань та Служба безпеки України, він "здійснював інформаційно-підривну діяльність" на користь Росії.

У підозрі зазначено, що під псевдонімом "Буратіно" нардеп входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне розвідувальне управління генштабу збройних сил Росії. Організація мала розхитувати суспільно-політичну ситуацію та дискредитувати Україну за кордоном.

Слідство наполягає, що нардеп розповсюджував неправдиву інформацію щодо втручання українських посадовців у президентські вибори у США у 2019 році. На сьогодні Дубінському загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що досьогодні Дубінський вже мав дві підозри. Зокрема, він носив електронний браслет та перебував під цілодобовим домашнім арештом у зв'язку із підозрою в службовому підробленні документів для перетину кордону та організації схеми незаконного виїзду з країни. Також йому вручили протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.11.2023 03:28