Фото: Петро Яценко. Джерело – armyinform.com.ua

У Координаційному штабі пояснили, чому Росія призупинила обміни військовополоненими

Російська Федерація намагається створити враження, ніби українська влада не працює над питанням обміну військовополоненими. Саме тому країна-агресор призупинила цей процес.

Таку заяву зробив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю "Суспільному". Він наголосив, що нашій державі немає сенсу утримувати російських полонених. Саме Росія зі свого боку призупинила обміни, щоб таким чином вплинути на українське суспільство.

"Намагаються переконати, що, мовляв, нічого не відбувається, дивіться! Але насправді робота іде, ми не сидимо, склавши руки, ми постійно працюємо для того, щоб організувати наступні обміни", — наголосив Яценко.

Україна, за словами Яценка, готова до діалогу та висуває ті чи інші пропозиції росіянам.

"Ми демонструємо пропозиції. Наприклад, ми створили координаційний штаб разом з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українські органи влади створили так звані змішані медичні комісії — це інструмент, який передбачений в Третій Женевській конвенції. Це комісія, в яку входять два представники нейтральної країни та один представник країни, яка утримує, тобто України", — запевнив представник Координаційного штабу.

Яценко заявив, що аналогічну комісію також має сформувати російська сторона для того, щоб ці комісії, відвідуючи місця утримання, могли виявляти військовополонених, які потребують медичної допомоги і які мають бути репатрійовані. Також він розповів, що Україна направила Росії відкритий лист від імені секретаря Координаційного штабу генерала Дмитра Усова.

"Ми наголошуємо на тому, що Росія повинна так само виконувати свої міжнародні угоди й домовленості, які вони підписали. Вони постійно на дипломатичному рівні, в ООН, наприклад, стверджують, що вони всього дотримуються. Ми показуємо, що де факто ні, нічого не відбувається", — резюмував Яценко.

Нагадаємо, Станом на 28 листопада з російського полону вдалося звільнити 2598 українців. Цю інформацію оприлюднив Об'єднаний центр з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.11.2023 13:31