Фото: Pixabay

У липні українці масово знімали готівку в банках: у Нацбанку назвали причини

У липні українці масово виводили готівку з банківських рахунків. Відтік грошей склав 1,2%, проте до початку серпня сума вже відновилася. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

У НБУ пояснили, що зниження обсягу гривневих коштів населення на рахунках у банках, яке фіксували у липні, було короткочасне. До того ж на початку серпня відбувся приріст валюти у банках, і ця динаміка не вплинула на фінансову стабільність і ліквідність банківської системи.

За даними оперативної статистики НБУ, обсяги залишків гривневих коштів фізичних осіб за перший тиждень серпня не лише повністю відновилися після зниження за липень на 1,2%, а й додатково збільшилися.

Станом на 9 серпня ці залишки перевищують:

  • показник на початок липня — на 0,7% (5,1 мільярда гривень); 
  • показник на початок 2024 року — на 7% (50 мільярда гривень);
  • показник на початок повномасштабного вторгнення — на 80,9% (340,1 мільярда гривень).

Чому українці масово знімали кошти у липні?

Така динаміка характерна для коштів населення в банках. Фахівці НБУ детально проаналізували фактори ситуативного скорочення залишків коштів у липні. Серед них:

  • сезонний чинник, адже населення схильне витрачати більше коштів влітку з огляду на сезон відпусток. Так, скорочення коштів на рахунках громадян у липні-серпні спостерігалося й у "довоєнні" 2020-2021 роки;
  • перебої з електроенергією змусили населення активніше купувати джерела альтернативного енергопостачання (генератори, зарядні станції, сонячні панелі), що також вимагало значних додаткових ресурсів;
  • деяке посилення попиту на іноземну валюту з огляду на ситуативне послаблення курсу гривні. Водночас про "втечу" коштів з банків не йдеться, адже обсяги валютних заощаджень населення в банках за липень зросли на 0,1%;
  • активніше інвестування коштів населенням у високодохідні ОВДП у гривні та іноземній валюті: в липні українці збільшили вкладення в державні цінні папери на 5,2 млрд грн, або на 9%.

У НБУ додали, що гривневі кошти клієнтів у банках, включно з коштами бізнесу, за липень зросли на 0,3%, а обсяги ліквідності банківської системи залишаються на рекордно високому рівні.

Нагадаємо, до 33-ї річниці Незалежності України Національний банк України випустив модифіковані банкноти національної валюти із гаслом: "Слава Україні! Героям слава!".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.08.2024 01:24