Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

Українці у січні зняли рекордну суму своїх заощаджень з банківських рахунків

У січні 2024 року українці зняли зі своїх банківських рахунків 27 мільярдів гривень. Це найбільше значення від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Про це свідчать дані Національного банку України

За даними НБУ, за місяць в Україні загальний обсяг депозитів за банківською системою знизився на 3,2%. Так, після рекордного зняття клієнтами своїх заощаджень, в банківській системі на рахунках українців залишилося 1,05 трильйон доларів.

Це найбільші темпи зняття готівки та обсяги скорочення депозитів у гривні з початку повномасштабної війни. При цьому вклади бізнесу скоротились на 3,5% (32,5 мільярда гривень), населення — на 2,6% (18,8 мільярда гривень). Громадяни України також скоротили свої валютні вклади на 2,1%, тоді як бізнес збільшив їх на 3,2%.

Востаннє таке скорочення спостерігалося у травні 2023 року, але зараз масштаб у 28 разів більший.

Варто зазначити, що за словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, така тенденція може бути пов'язана із новим законопроектом про мобілізацію. Проте він заявив, що норми законопроекту про блокування банківських рахунків, у випадку, якщо чоловік порушує мобілізаційне законодавство, не будуть підтримані.

Нагадаємо, у 2023 році загальна кількість готівки в Україні зросла на 6,7%. За даними НБУ, станом на 1 січня 2024 року громадяни мають "на руках" 764,4 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.02.2024 19:42