Фото: mediacenter.org.ua

У мережі повідомили про збиття Shahed-238 із реактивним двигуном: у Повітряних силах відреагували

У мережі з'явилася інформація про те, що на території України було збито перший безпілотник Shahed-238 з реактивним двигуном. Проте у Повітряних силах наразі не можуть підтвердити дану інформацію.

Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Не можу підтвердити. Ми його не знаходимо. Хто знайшов — нехай підтверджує, показує та розповідає. Ми цю тему вже обговорювали, що Іран показав 238 "Шахед", чорного кольору. Після цієї демонстрації в нас БпЛА почали перефарбовувати в чорний колір й окупанти", — сказав він.

Водночас Ігнат назвав новий Shahed-238 з реактивним двигуном "міні крилатою ракетою". Посадовець наголосив, що бойова частина такого безпілотника не буде великою через надмірне споживання пального реактивним двигуном.

Що відомо про новий Shahed-238

Завдяки радіолокаційній системі наведення безпілотник може стати аналогом протирадарних ракет, що наводяться на випромінювання пошукових РЛС. Такий засіб може бути корисним для нейтралізації та прориву ворожих систем ППО.

Нетиповий чорний колір фюзеляжів іранських безпілотників може свідчити про застосування радіопоглинаючих матеріалів.

Технічні характеристики Shahed-238 залишаються невідомими. Реактивний двигун має забезпечувати високу швидкість, однак це свідчить про зменшену дальність польоту. Проте, як і у попередній Shahed-136, модернізований реактивний дрон, скоріш за все, зберіг можливість запуску зі стаціонарної платформи з використанням твердопаливного прискорювача. 

Нагадаємо, керівниця об’єднаного прес-центру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що війська країни-агресорки вночі 9 січня не атакували Україну іранськими дронами-камікадзе типу "Шахед". Причиною такої паузи може бути погіршення погодних умов.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 10:35