Юрій Ігнат. Джерело: Facebook

Чому новий іранський Shahed-238 складніше виявляти: пояснення Повітряних сил

Нещодавно в Тегерані представили новий модифікований іранський ударний безпілотник Shahed-238. Він є складнішою для виявлення ціллю через низку своїх особливостей.

Про це розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". Він звернув увагу на те, що, згідно з відкритою інформацією про цю модифікацію іранського "Шахеда", він має реактивний двигун, а також "різне радіолокаційне наведення".

Представник Повітряних сил виокремив кольорове забарвлення Shahed-238, яке дозволяє реактивному боєприпасу стати менш помітним візуально в небі.

"Цей "Шахед" дуже реактивний, він забарвлений у чорний матовий колір, що ще може ускладнити роботу візуального виявлення", — пояснив Ігнат.

Речник додав, що наразі немає інформації про отримання Росією цих оновлених безпілотників від Ірану, але "досвід такий у цих держав є". Також він зазначив, що російські окупанти постійно змінюють тактику застосування ударних безпілотників під час своїх повітряних атак по території України. Якщо раніше росіяни запускали "Шахеди" частіше у денний час, то пізніше розпочали це робити саме у темний час доби, сподіваючись, що це ускладнить для Сил оборони України візуальне виявлення дронів.

Днями стало відомо, що у столиці Ірану Тегерані представили нову модифікацію ударного БпЛА Shahed-136, яка отримала назву Shahed-238. Її презентували у трьох версіях із різними системами наведення. Фюзеляжі всіх трьох новинок мають нехарактерний для іранських безпілотників чорний колір, що може бути пов'язане із застосуванням матеріалів, що поглинають радіо.

Нагадаємо, 16 листопада Ігнат розповідав, що російські загарбники навчають своїх пілотів дозаправляти винищувачі в повітрі. Це може впливати на тривалість повітряних тривог в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.11.2023 13:41