Фото: Михайло Федоров. Джерело – censor.net

У Мінцифри анонсували "смарт-мобілізацію": що зміниться для військовозобов'язаних

Для українців готується запуск "смарт-мобілізації", що дозволить громадянам самостійно обирати військову спеціалізацію. Це підвищить рівень комунікації між державою та військовозобов'язаними.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю "РБК-Україна". За його словами, цей пілотний проект планується до запуску найближчими місяцями.

"Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися", — зазначив міністр.

Очільник Мінцифри наголосив, що якщо громадянин залишить заявку і пройде рекрутерів і тести, то точно потрапить у роту ударних дронів і на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.

"Це дуже важливо для комунікації між державою та українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил", — сказав Федоров.

Що дасть "смарт-мобілізація"

Федоров зауважив, що після запуску нововведення з'явиться статистика, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір, та як вони після цього будуть служити, наскільки будуть мотивовані. За словами міністра, це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну "смарт-мобілізацію".

"Є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя — це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника", — зазначив Федоров.

Також він звернув увагу на інші важливі зміни, які пропонуватимуться "в пілоті":

  • "Ти не повинен йти в військкомат...
  • Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити...
  • Ти після цього, якщо ти підходиш по характеристиках, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою", — перерахував міністр особливості.

Михайло Федоров також припускає, що тоді може бути "інша якість мотивації".

Нагадаємо, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради Сергій Рахманін заявив, що темпи мобілізації в деяких регіонах України суттєво знизилися. Тому представники територіальних центрів комплектації змушені виконувати мобілізаційний план будь-якими способами, адже в результаті їх все одно покарають.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.10.2023 09:31