Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Міндовкіллі пояснили причину погіршення якості повітря в Києві й області

У понеділок, 30 вересня, в деяких районах Києва спостерігається задимлення. Його причиною є пожежі в екосистемах Київщини. Спостерігається також погіршення якості повітря.

Про це повідомила прес-служба Міндовкілля.

"Наразі у столиці спостерігається задимлення, причиною якого є пожежі в екосистемах Київщини. За даними моніторингових постів місцевої влади та громадських організацій, спостерігається середній рівень забрудненості повітря", — йдеться в повідомленні.

У Міндовкіллі уточнили, що станом на сьому годину ранку локалізовано сім випадків пожеж на загальній площі 1,25 гектара у Вищедубечанській філії державного підприємства "Ліси України" на Київщині. О 10 ранку локалізовано нове загоряння на площі 1,1 гектара. Зараз ситуація перебуває під контролем лісівників.

"За інформацією Укргідрометцентру, до України заходять вітрові потоки з Каспійської низовини, де триває пилова буря та високе запилення повітря. Цей дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей", — пояснили у відомстві.

Там додали, що така ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний і західний. Пил потраплятиме до Києва хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

"На територію Київщини пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Однак для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу 1 жовтня", — акцентували фахівці.

Вони порадили дотримуватися рекомендацій і стежити за показниками якості повітря на ЕкоЗагрозі, станціях державного (місцевого) та громадського моніторингу та дали такі рекомендації:

  • за можливості не перебувайте на відкритому повітрі, особливо під час періодів інтенсивного диму;
  • тримайте вікна та двері зачиненими, щоби запобігти потраплянню диму в приміщення;
  • підтримуйте водний баланс, пийте багато води;
  • використовуйте маску або респіратор, а також — очищувач повітря;
  • використовуйте очисники повітря;
  • робіть вологе прибирання приміщень.

"Особливу увагу на ці поради мають звернути люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем", — підсумували в Міндовкіллі.

Нагадаємо, що 24 вересня в Чернігівській області фіксували погіршення якості води у річці Сейм. У Десні й у водоймах Київської області переміщення забруднення не фіксували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.09.2024 15:21