Фото: скріншот з відео

У Міністерстві культури відреагували на намір УПЦ МП судитися за Києво-Печерську Лавру

Представники УПЦ МП, яких виселяють з Києво-Печерської Лаври, звернулися до Господарського суду. У Міністерстві культури та інформаційної політики переконані, що це не дає ченцям права залишатись на території Лаври.

Про це повідомила директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Маріанна Томин.

УПЦ МП намагається створити помилкове враження про те, що вони є власниками території заповідника. У міністерстві вважають, що священники зловживають юридичними методами. Приміщення Лаври належать державі та згідно з вимогами Цивільного кодексу розірвання договору з орендарями може бути одностороннім і не вимагає погодження з боку орендаря. Оскільки попередження про розірвання договору спливає 29 березня, то, починаючи з наступного дня, представники УПЦ не мають юридичних підстав для перебування на території заповідника.

"Представники УПЦ звернулися до Господарського суду, проте це не дає їм права залишатись на території Лаври, оскільки юридичний процес ще не завершено. Вони можуть скористатися юридичним важелем впливу, подавши клопотання на забезпечення позову, щоб суд не робив дій щодо основного рішення до ухвалення остаточного рішення. Це дозволяє їм залишитися на території Лаври до ухвалення рішення суду, однак вони однаково мають піти, якщо клопотання не буде задоволене. Якщо суд вирішить забезпечити позов, це призупинить рішення про виїзд представників УПЦ з Лаври", — зазначила вона.

30 березня буде створено комісію, до складу якої увійдуть 7 представників від МКІП, 5 представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та 3 представники від УПЦ. Ця група проводитиме огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. 

"Після повернення всіх споруд у державну власність, необхідно буде вирішити низку питань. Насамперед потрібно буде спрямувати бюджетні кошти на утримання додаткових територій, оплату комунальних послуг та інші витрати. Це відбуватиметься паралельно з роботою комісії, яка займеться оглядом та описом майна, а також запечатуванням оглянутих об'єктів. За підсумками роботи комісії вирішуватиметься, кому передати майно в оренду. Релігійні організації не є єдиними потенційними орендарями. Наприклад, у приміщеннях готелю можна організувати госпіталь чи реабілітаційний центр", – наголосила фахівець.

Нагадаємо, 29 березня священники Української православної церкви Московського патріархату були повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Попри це, священники зібрали людей на молебень.

Водночас митрополит Павло запевнив вірян, що проводитиме службу в Києво-Печерській Лаврі й завтра, 30 березня.

Відомо, що 28 березня Синод Православної Церкви України схвалив рішення утворити релігійну організацію у Почаївській лаврі. Якщо держава розірве оренду з Московською церквою, то тоді ця парафія зможе проводити службу в монастирі.

Також повідомлялось, що Митрополит Епіфаній призначив виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Ним став член Духовного собору архімандрит Авраамій (Лотиш).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.03.2023 07:57