Фото: Pixabay

У Мін'юсті розповіли, скільки засуджених вже подали заявки на приєднання до лав ЗСУ

Станом на вівторок, 21 травня, понад три тисячі засуджених подали заяви на добровільне приєднання до лав Збройних сил України в обмін на умовно-дострокове звільнення. Це стало можливим після ухвалення закону про мобілізацію в’язнів.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі телемарафону.

"До прийняття цього закону ми так і прогнозували. Не можна говорити, що всі 20 тисяч засуджених, про яких ми зазначали як потенціал, приєднаються до армії. Тому що за попередніх опитувань близько 4,5 тисяч виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися", — наголосила Висоцька. 

Вона наголосила, що вирішальним у законі про мобілізацію в’язнів є бажання і мотивація самого засудженого укласти контракт зі Збройними силами. Адже у такий спосіб в'язень може отримати умовно-дострокове звільнення.

Тому коли ми говоримо про цифри, про кількість в'язнів, які б хотіли приєднатися, — це лише попередні дані. Все покаже практика", — додала посадовиця. 

Зазначається, що Мін'юст уже почав працювати над тим, щоб охочі вступити до лав ЗСУ засуджені склали заяви. Наразі частина з них уже проходить військово-лікарські комісії та знайомляться з командирами. Військові мають дати свою згоду щодо конкретної людини, і тоді Мін'юст передає матеріали до суду.

Варто додати, що засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки, а також корупціонери не зможуть замінити своє покарання на можливість воювати.

Нагадаємо, 12 травня речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявив, що засуджені українці, які будуть мобілізовані до лав Збройних сил України, нестимуть службу у спеціальних підрозділах. За словами посадовця, рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від ув'язненого, а й від рішення суду та висновку ВЛК.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2024 04:17