Майк Джонсон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У МКС вимагають видати ордер на арешт Нетаньягу: США погрожують санкціями

Якщо Міжнародний кримінальний суд (МКС) схвалить видачу ордера на арешт глави уряду Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, то Конгрес США може застосувати різні заходи, включно з санкціями.

Про це повідомив у соцмережі X спікер Палати представників США Майк Джонсон.

"Конгрес розглядає будь-які варіанти, включно із запровадженням санкцій, щоб покарати МКС і гарантувати, що його керівництво зіткнеться з наслідками в разі, якщо вони схвалять це. Якщо дозволити МКС погрожувати керівництву Ізраїлю, то керівництво нашої країни стане наступним", — йдеться у повідомленні Джонсона.

Політик наголосив, що цей МКС "не має повноважень над Ізраїлем або США", тому рішення його прокурора щодо видачі ордера на арешт Нетаньягу "є нелегітимним і заслуговує на міжнародний осуд".

Нагадаємо, 20 травня головний прокурор Міжнародного кримінального суду запросив видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта, а також трьох лідерів ХАМАСу. Йдеться про Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханії.

Зокрема, їх звинувачують у:

  • мордуванні голодом цивільних осіб;
  • жорстокому поводженні з людьми;
  • умисному вбивстві;
  • навмисним нападам на цивільне населення;
  • винищенні людства;
  • переслідуванні.

Нагадаємо, 9 травня ізраїльські сили бомбардували райони Рафаха. Це трапилося після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу відхилив погрози президента США Джо Байдена не давати Ізраїлю зброю, якщо він атакує місто на півдні Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.05.2024 23:28