Віктор Ляшко. Джерело: Кабінет міністрів України

У МОЗ відреагували на скандал, який розгорівся навколо відбудови "Охматдиту"

У Міністерстві охорони здоров'я відреагували на скандал, який розгорівся навколо відбудови київського "Охматдиту", що зазнав пошкоджень внаслідок російської ракетної атаки. Компанія, яка перемогла в тендері, виявилась маловідомою, а вартість ремонтних робіт стали одними з найдорожчих.

Відповідну заяву з поясненнями на своїй сторінці в Facebook зробив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Згідно з оприлюдненою інформацією, серед 14 учасників конкурсу, які виявили бажання відбудувати "Охматдит", було обрано ТОВ "Буд-Технолоджі". Пропозиція компанії була третьою за дорожнечею, а загальний розмір ремонту за їх цінами становить — 307 мільйонів гривень.

Інші учасники пропонували здійснити ремонтні роботи значно дешевше, а мінімальна сума ремонту цих учасників тендеру складала у діапазоні від 42 до 286 мільйонів гривень. Проте з жодним з цих компаній замовник не вів перемовин.

Реакція МОЗ

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що за результатами проведення тендеру з пропозиціями на участь в проведенні ремонту зголосилось 17 будівельних компаній України, 14 з яких з’явились для участі в конкурсі.

За словами Ляшка, кожен учасник оцінювався за п'ятьма критеріями:

  • співбесіда,
  • оцінка персоналу,
  • оцінка матеріально-технічної бази,
  • досвід,
  • цінова пропозиція.

Як зазначив очільник МОЗ, деякі фірми були усунені через порушення принципу доброчесності, а саме відкриті кримінальні провадження.

"Цей вибір викликав резонанс, саме тому сьогодні ми звернулися до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок. Зі свого боку хочу ще раз підкреслити, що я особисто і моя команда робимо все, аби процес був абсолютно прозорий", — йдеться у заяві міністра.

Віктор Ляшко запевнив, що 2 серпня всі охочі зможуть поставити питання.

"Запрошую це зробити в "Охматдиті" о 14:00, де буду присутній разом з керівництвом "Охматдиту" та Фонду", — наголосив міністр.

Реакція "Охматдиту"

У київському "Охматдиті" заявили, що "проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами".

Цікаво, що пояснення ігноруванню дешевших пропозицій учасників тендеру "Охматдит" не надав.

Що відомо про підрядника "Буд-Технолоджі"

Статутний капітал компанії, що зареєстрована у Запоріжжі, становить 5 тисяч гривень. У державних тендерах ТОВ "Буд-технолоджі" участі не брало, а підтверджуючи досвід виконання аналогічних робіт компанія завантажила договір підряду з ТОВ "Крам-інвест" на будівельні роботи щодо клініки в Запоріжжі по вулиці Святого Миколая, 27. З публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки UniClinic відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником Sensar Марка Марченка.

Власником і керівником "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь. За даними "NGL.media", раніше компанію очолювала Ольга Шаленна, яка є мамою Євгена Шаленного — давнього партнера Марка Марченка. "Запорізький центр розслідувань" називає Євгена Шаленного "менеджером Марченка".

Марк Марченко і Євген Шаленний ще з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. При цьому бізнес-партнером Марченка був брат заступника глави Запоріжжя. У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 мільйонів гривень. Тоді "Самопоміч" публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу "тиском на політичну силу". У 2022 році стало відомо, що "Буд-Технолоджі" і Sensar володіють землею у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Проте виявилось, що 99% площі забудови повинен був зайняти торгово-розважальний центр.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль висувався вже від партії "Слуга народу".

Нагадаємо, 17 липня стало відомо, що Німеччина виділяє кошти на відновлення дитячої лікарні "Охматдит", яку російські окупанти пошкодили під час ракетного удару 8 липня. Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку країни надасть Києву 10 мільйонів євро.

Також за три години від початку збору на відновлення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві українці задонатили понад 100 мільйонів гривень. Цільовий збір ініціював United24 разом із Monobank. До ініціативи долучилися прості українці та бізнесмени. Початковий план збору становив 100 мільйонів гривень, однак після досягнення необхідної суми його вирішили продовжити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.08.2024 20:05