У М'янмі повстанці-рохінджа оголосили перемир'я на місяць

12 ВЕРЕСНЯ 2017 15:35

У М'янмі повстанці етнічної меншини рохінджа, об'єднані в «Армію порятунку рохінджа Аракана» (ARSA), повідомили про «тимчасове припинення своїх військових наступальних операцій», передає TrueUA з посиланням на французьке видання Le Point  

Одностороннє перемир'я оголошено для того, щоб забезпечити доставку в регіон конфлікту гуманітарної допомоги.   

Як повідомляється, перемир'я набуло чинності 10 вересня. Воно має забезпечити можливість для надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, «незалежно від етнічної чи релігійної приналежності», сказано в повідомленні.   

ARSA закликала армію М'янми послідувати їх прикладу. Влада М'янми вважає ARSA терористичною організацією і заявляє про проведення операції по зачистці країни від бойовиків.  

«Червоний хрест» та інші гуманітарні організації привітали одностороннє перемир'я, оголошене повстанцями і оголосили збір коштів для надання допомоги біженцям.   

Невідкладні потреби гуманітарних організацій ООН оцінює в 77 мільйонів доларів.   

За інформацією видання, ситуація між мусульманами рохінджа і силами уряду М'янми загострилася після того, як 25 серпня повстанці атакували десятки поліцейських і прикордонних постів.   

За твердженням урядової армії, в зіткненнях було вбито близько 400 повстанців. Згідно з інформацією ООН, сотні тисяч жителів регіону стали біженцями або переміщеними особами за останні тижні. Близько 300 тисяч чоловік, переважно мусульмани народності рохінджа, втекли в сусідній Бангладеш.   

Свої будинки в регіоні конфлікту покинули 27 тисяч буддистів, які складають більшість населення М'янми.  

Етнічна і релігійна меншість рохінджа, яка проживає в західному штаті Ракхайн (Аракан), багато десятиліть піддається дискримінації в М'янмі, нагадує видання Le Point.   

На вилазки повстанців влада країни відповідає жорсткими репресіями. Загострення конфлікту в жовтні 2016 року призвело до втечі з М'янми в Бангладеш 87 тисяч мусульман рохінджа.   

Під час нинішнього загострення кількість біженців склала 300 тисяч. Зазначається, що вже третина населення рохінджа знаходяться на території Бангладеш.  

Раніше ЗМІ повідомляли, що влада М'янми встановлює міни на кордоні з Бангладеш, куди тікають від насильства представники мусульманської меншини рохінджа. Це робиться, мабуть, для того, щоб не дати втікачам повернутися назад.   

Генеральний секретар ООН Антоніу ГУТЕРРЕШ серйозно занепокоївся у зв'язку із ситуацією щодо етнічної меншини і запропонував Раді Безпеки кроки з припинення насильства в Країні.

 

Світ, 12.09.2017 15:35